Livsstils tips

Tips til bedre privatøkonomi
Forside » Penge og økonomi » 8 tips til en bedre privatøkonomi

8 tips til en bedre privatøkonomi

16. februar, 2016 Christine 1 kommentar

Mange danskere er i økonomisk nød.

Vi hører hele tiden om at flere og flere – specielt unge mennesker – optager dyre SMS lån og forgælder sig, inden de er kommet i gang med livet. Specielt unge studerende kan have det hårdt, hvis der er optaget dyre lån og man kun har SU’en at afbetale med.

Ydermere, i takt med flere reformer de senere år i forbindelse med pension og hvordan fremtiden ser ud for samme, er der god grund til at få styr på økonomien, hvis du ikke allerede har det. Det er aldrig for tidligt at komme i gang og da vi lever længere og længere, skal der bruges flere penge i sidste ende.

Hvis du er økonomisk uføre, eller hvis regningerne har taget over og du har svært ved at betale til dagen og vejen, så er der hjælp at hente her. Det behøver ikke være sådan og med disse 8 tips til bedre økonomi, kan jeg – om ikke andet – sende dig i den rigtige retning. Resten er op til dig selv.

1) Gennemgå dine regninger

Hvornår gennemgik du sidst dine regninger og virkelig gjorde dig umage med at se hvad du betaler til og hvorfor?

Hvis du er som danskerne er flest, lægger du mindst muligt mærke til hvornår regninger skal betales, eventuelle renter, fejl m.m. Mange af os er naturligt autoritetstro, så hvis en regning dumper ind ad brevsprækken, betaler vi dem bare uden at stille spørgsmål. Det kan nogle gange godt betale sig at være lidt mere kritisk.

2) Drop unødige omkostninger

Vi træffer alle beslutninger om hvordan vi bruger vores penge, og de fleste af os har udviklet et eller flere blinde punkter i vores forbrug.

For eksempel nyder du måske versionen af dig selv som jævnligt går i fitness, og dermed holder både kroppen og det mentale sundt og friskt, men hører du til gruppen der bare har et fitnessmedlemskab på autopilot uden egentlig at være i centret mere end en gang om måneden, kunne det måske tænkes at du skulle droppe abonnementet.

I det mindst indtil du er mere indstillet på den sundere livsstil, eller får mere tid i din hverdag (hvad det end måtte skyldes.) Med mindre du bruger dit medlemskab ofte, er det en bedre finansiel beslutning at få det stoppet. I mellemtiden kan du drage nytte af diverse gratis apps til at komme i form med.

3) Kontakt kreditorer og genforhandl afbetaling

Mange mennesker går fejlagtigt ud fra at deres afbetalingsforpligtelser er skrevet i sten.

Sandheden er, at du altid har mulighed for at ringe og forhøre dig om en bedre afbetalingsplan – specielt hvis du har problemer med at få dagligdagen til at hænge sammen. Bare tag programmet Luksusfælden på TV3, for eksempel. Det de gør er at genforhandle med kreditorerne.

I sidste ende er kreditorerne mest interesseret i ikke at tage penge på deres udlån. De vil hellere have lidt igen, end slet ingenting. At du går personlig konkurs gavner dem ikke.

4) Overvej mulighederne for langsigtet investeringer

Der er mange måder du kan investere på og spare ekstra sammen til din efterløn og pension, men fælles for dem alle er, at du skal sætte dig personligt ind i stoffet og nøje overveje følgerne af dine handlinger.

Det er en fejl bare at give hele din opsparing til en personlig investeringsrådgiver, uden at have nogen form for idé om hvad vedkommende investerer i på dine vegne.

Obligationer, kan være en mulig investeringsmulighed. Aktier, en anden, men det kan også forbindes med større risici. Typen af investering kommer meget an på din villige risikoprofil, så det kan være en glimrende idé at søge råd og vejledning hos en fagperson. Det kan være en idé at skifte bank hvis dit nuværende pengeinstitut ikke tilbyder vejledning af denne type.

5) Lav en ugentlig spareplan

På bare ét år, er det muligt for at spare 3000 kr. op til de helt uforudsete regninger, som mange for eksempel bruger hurtig-lån og forbrugslån til. Har du derimod lagt bare en smule til side hver måned, kan du slippe for at skulle forgælde dig hvis bilen skal på værksted eller tandlægen skal besøges.

Hvis du bare lægger sølles 50 kr. til side hver uge, kan du have sparet 3000 kr. op når året er hjemme. Det kan selv studerende klare! Og hvis du er studerende og IKKE kan klare det, så findes der gode spareråd her.

6) Lav et præcis budget

Det er ingen hemmelighed at de fleste danskere ikke går meget op i private budgetter eller tilsvarende, som kan lette byrden om at skulle holde styr på hjemmets regnskab. Dette er selvfølgelig en kæmpe fejltagelse, da et privatbudget tager gætteriet ud af dagligdagens økonomi.

I stedet for at tillade dig selv at bruge penge i øst og vest, uden at vide om du har råd til det i sidste ende, skal du sætte dig ned og lave et præcis budget over privatøkonomien. Dette budget bør indeholde alt fra store til små indkøb – fra løse til faste omkostninger, som husleje, tv, internet, varme, vand osv.

Ved at gøre det og have et budget, kan du se præcis hvor stort et rådighedsbeløb du har hver måned, som vil give større overblik og mere ro i sindet på sigt (tro mig). Du behøver ikke engang lave budgettet selv, da der findes masser af sider der tilbyder et til gratis download.

7) Begynd på en ny (og billig) hobby

Vi har alle brug for noget at give os til og lave i vores fritid. For mange af os indbefatter det en tur foran HBO eller en tur i fitness. Men ikke alle hobbyer behøver at være dyre, eller koste noget.

I stedet for fitnesscentret, kan du overveje løb eller gåture i det fri. Mange udendørsparker i hele landet, har også mulighed for styretræning med kropsvægt. Også gratis. Mulighederne er mange, og de behøver ikke koste en dyt!

8) Tjen flere penge

En åbenlys mulighed, men som ofte er lettere sagt end gjort. Er du lønmodtager, kan du bede om mere i løn, eller søge at blive forfremmet. Du kan også tage et job mere. Hvis du i forvejen er fuldtidsansat, kan det selvsagt være svært, og i det tilfælde kan jeg anbefale et af disse deltidsjob til at tjene ekstra penge.

Er du virksomhedsejer eller selvstændig, kan det være du skulle søge nye græsgange, udvide virksomheden eller andet (der er ganske enkelt utallige tiltag man kan gøre, og det er ganske umuligt at nævne dem alle her).

Hvad gør du for at spare?

Hvis du har andre gode tips til at få mere råderum i dagligdagens økonomi, må du meget gerne give dit besyv med herunder.

Forrige artikel

Næste artikel

Kommentarer

 1. Sophie Staff
  12. august, 2019 - 11:21

  Hei,

  Lurte på om det var mulig å kontakte dere på email?

  Vil gjerne diskutere et potensielt samarbeid.

  Mvh
  Sophie

Skriv et svar

Din e-mail adresse bliver ikke offentliggjort / Nødvendige felter er markeret med *

Pin It on Pinterest

INDEN DU SMUTTER ...

Brug 2 sekunder og del artiklen med dine venner ;-)