Livsstils tips

Skift bank
Forside » Penge og økonomi » Skift bank: Læs INDEN du skifter

Skift bank: Læs INDEN du skifter

7. juli, 2015 Christine 3 kommentarer

Er det tid du skifter bank? Ifølge flere medier, kan du spare op mod 3.000 kr. om måneden på et simpelt bankskifte. Penge som kan løfte humøret hos enhver.

Uden at blive alt for anti-kapitalistisk er der vel næppe nogen grund til at betale banken mere end højst nødvendigt?

Bankskifte for private kunder er et varmt emne disse år og er ikke blevet mindre relevant efter den, velsagtens, overståede finansielle krise.

Interessen skyldes blandt andet, at banker verden over har fået på nakken over deres måde at håndtere investeringer da regningen, i et vist omfang, er blevet videresendt til kunderne.

Al den snak og mediebevågenhed om bankrenter, gebyrer m.m., har vagt den almindelige forbrugers interesse om han eller hun egentlig har den mest favorable bankløsning. Og svaret er, at det ikke er sikkert.

Hvilken er den bedste bank?

Det er svært at sige om den ene bank er ”bedre” eller ”dårligere” end den anden.

Fælles for alle banker er, at de alle er interesseret i ”den gode kunde”. En kunde der ikke optager al for meget af bankpersonalets tid, overholder aftaler, har god adfærd, har styr på økonomien og gerne har et vist engagement hos banken. Engagement betyder oftest udlån eller andre finansielle produkter, som banken tjener på.

Hvorvidt en bank er god eller dårlig for dig, afhænger derfor af hvilken type kunde du er.

Nogle banker specialiserer sig inden for forskellige retninger og produkter. En given bank kan være et godt valg hvis du er erhvervskunde, har boliglån, har andelslån eller er almindelig lønmodtager. Det vil sige din profil vil passe bedre til visse banker og mindre godt til andre.

Hvordan finder du ud af hvilke banker der passer godt til dig?

Godt spørgsmål – det gennemgår jeg herunder.

Hvorfor skifte bank?

Fordelene ved et bankskift kan være mange. Alt lige fra mangel på personlig rådgivning, til dyre renter og andre gebyrer.

Nogle banker kan føles mere som ”salgsbanker”, og i højere grad kun tænker på egne interne mål i banken, i forhold til salg af produkter m.m., end rent faktisk at rådgive kunden der sidder overfor.

En bank der ikke rådgiver kunden ud fra kundens egne drømme, værdier og muligheder er selvsagt et problem. Det samme er højre gebyrer for noget der reelt set kan gøres billigere andetsteds. I nogle tilfælde vil du kunne spare helt op mod 3.000 kr. om måneden på at vælge en billigere bank.

Hvordan foregår et bankskifte – hvad skal jeg gøre?

Selve skiftet er meget simpelt og nemt. Du skal faktisk ikke gøre andet end at indgå aftale med den nye bank og så ordner de det hele for dig.

Det inkludere oprettelse af nye konti (NemKonto osv.), betalingskort (VISA/Dankort, MasterCard m.m.), netbank og flytning af betalingsaftaler hos Nets. Hos de fleste pengeinstitutter sørger de også for at give besked til din arbejdsgiver, så din løn automatisk går ind på den nye konto.

Hvor meget koster det?

Selve flytningen, hvilket vil sige lukning af almindelig indlånskonto, koster ikke noget, men der kan forekomme udgifter i form af lånomlægning, pensionsordninger, kreditter, værdipapirer osv. (det vil være kundespecifikt i de fleste tilfælde).

Gebyrer, som din nye bank eventuelt vil kræve, kan du i mange tilfælde forhandle ned eller helt væk. Hvis du er en god kunde, vil banken gå langt for at få dig som kunde.

Rådet skal selvfølgelig lyde, at du lige skal forhøre dig inden en evt. flytning, så du undgår ubehagelig omkostningsoverraskelser. Det er trods alt gratis at forhøre sig.

Hvor lang tid tager et bankskifte?

Betalingsoverførsler vil maksimalt tage syv dage, fra den dag hvor banken mener at have modtaget al relevant information og papirer fra dig. På Pengepriser.dk finder du generelle prissatser, som kan være nyttigt at tage udgangspunkt i.

Specifikke produkter, såsom diverse banklån, pensionsopsparinger, ejendomslån m.fl. kan tage længere tid. Hvor lang tid, kan du få at vide hos din nye bank, så bare spørg løs hvis der er noget du er i tvivl om.

Hvor meget kan jeg spare?

Hvor meget du kan spare ved et skifte vil altid være individuelt, da det kommer an på flere aspekter af dig som kunde.

Forbrugermagasinet Tænk Penge lavede i 2012 en undersøgelse, hvor de tog udgangspunkt i en familie med et boliglån på 300.000 kr., et billån på 150.000 kr. og en kassekredit på 50.000 kr.

I undersøgelsen kom det frem, at familien ville kunne spare 21.400 kr. (eller ca. 2.000 kr. om måneden) i renteudgifter, ved at skifte til en billigere bank.

Forbrugerrådet har i en årrække efterlyst større konkurrence på bankmarkedet, og gennemførte derfor i Tænk Penge endnu en undersøgelse af bankpriser i 2013, som viste at en modelfamilie med lille friværdi i boligen kunne spare 37.000 kr. om året, ved blot at vælge den billigste frem for den dyreste bank.

Find ny bank – hvordan finder jeg den bedste til mig?

Hvis du ikke allerede har besluttet dig for at flytte pengeinstitut, kan du her læse om fem tegn på at du skal skifte bank. Hvis du er fast besluttet på at skifte, gælder det bare om at finde den bedste for dig.

Hvad er grunden til du skifter og på hvilke parametre kræver du forbedring? Er det den personlige kontakt og rådgivning du lægger vægt på, kan det være en hjælp at spørge venner, familie og kolleger (gerne personer der er i samme ”båd” som dig – dvs. samme kundesegment). Du kan også prøve Facebook, LinkedIn eller andre sociale medier. Det er svært at kvantificere personlig kontakt, og af den grund er skemaer ikke til stor hjælp her.

Er det rent prismæssigt du føler der er plads til forbedring til din fordel, findes der flere prisindekser på nettet. En god ressource er MyBanker.dk, som de fleste kender. Her kan du se priser på forskellige finansielle produkter. Det giver dig også en bedre billede af markedet, som du kan bruge i en eventuel forhandling med din kommende bank.

En anden side er Pengepriser.dk, som også lister renter og gebyrer. Husk altid er sammenlign på ÅOP, da det giver den samlede pris og derfor gør det væsentligt mere overskueligt.

For priser på basale indlånskonti, er Finansrådets side en god guide. Efter hvad jeg ved, holder rådet den opdateret, så priserne er tidssvarende.

Sammenlign banker og andre gode råd ved skifte

Udover hvad jeg ellers er kommet ind på i denne artikel, er der nogle helt konkrete råd du skal have med hvis du overvejer et bankskifte. De er:

 1. Sammenlign banker og deres priser. Som nævnt, findes der flere online prislister.
 2. Vær opmærksom på at din rådgiver også er en sælger for banken. Hav din egen sunde snusfornuft med til mødet og undgå bare at sige ja til alt, kun fordi din rådgiver synes det er en god idé. Tag evt. papirer med hjem og kom frem til dit/jeres eget resultat.
 3. Få en tredje mening. Det optimale vil være en uvildig part/rådgiver. Få ham/hende til at se tilbuddet igennem. Hvis ikke en sådan er tilgængelig for jer, så få i det mindste tilbud fra flere banker, så du har et sammenligningsgrundlag.
 4. Forhandl om pris og udfordr gerne banken. Hvis du/I er gode kunder, vil banken strække sig langt for at få jer ombord.
 5. Find ud af med dig selv hvad der er vigtigt for dig/jer. Er det kontakten med banken eller rent prismæssigt? Gå videre med dette in mente.

Afsluttende tanker

Det kan synes svært og besværligt at skifte bank, men det behøver det ikke at være.

Ligesom når du skifter mobilabonnement, klarer det nye selskab (bank) det meste af det administrative.

Er dit bankengagement omfattende vil der givet vis være flere ting at tage stilling til end for en person uden al for meget bankforretning, men som det er vist ovenfor kan et skifte somme tider mere end betale sig.

Rådet herfra skal derfor være at undersøge bankmarkedet og løbende indhente priser – gerne en gang om året hvis overskuddet er der. Det kan vise sig at der er tusindvis af kroner at spare om måneden.

Har du andre fif og gode råd til bankskifte, eller har du personlig erfaring du ønsker at dele? Skriv det i en kommentar!

Forrige artikel

Næste artikel

Kommentarer

 1. Johanne
  13. maj, 2015 - 09:56

  Er helt enig i man jævnligt skal opdatere sig selv på hvad der kan betale sig indenfor bankverdenen. Jeg kan dog ikke anbefale de der services der giver dig 3 tilbud. Prøvede mybanker og de ringede aldrig, selvom jeg havde udfyldt alle mine informationer.

  Fandt selv en ny bank (Sparekassen sjælland) fordi de gav mig et godt tilbud og fordi der ligger en filial tæt på 🙂

  • Christine
   18. juni, 2015 - 14:07

   Hej Johanne,

   Jeg ved der findes services hvor du betaler en med kendskab til banker og den finansielle sektor et beløb, og baseret på dine præcise informationer, finder han/hun så det bedste banktilbud til dig. Det er 1-til-1 og derfor mere specifikt til dig som person/kunde, end de der “3-tilbud” tjenester. Det koster naturligvis mere (mere end gratis i hvert fald), men jeg har set nogle tilbyde at de kun tager betaling hvis de rent faktisk finder en besparelse til dig. Og så kan man sige, kan du spare X antal tusind kroner om året, så skal det jo være ret dyrt for ikke at være en “god idé” 🙂

 2. Troels Johannesen
  2. september, 2015 - 13:55

  Jeg har tidligere brugt diverse renteoversigter på PengePriser.dk, men mangler det fulde overblik. Jeg indhentede 2 tilbud hos GodBank og endte med at skifte bank i forbindelse med køb af andelslejlighed.

  Men jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor det skal være så besværligt med alle de papirer jeg skulle indsende. Jeg tror, at jeg indsendte mere end 14 forskellige papirer! Besparelsen er dog ret markant i mit budget sammenlignet med mine vilkår hos Danske Bank så jeg fortryder ikke.

Skriv et svar

Din e-mail adresse bliver ikke offentliggjort / Nødvendige felter er markeret med *

Pin It on Pinterest

INDEN DU SMUTTER ...

Brug 2 sekunder og del artiklen med dine venner ;-)