Kampen om Ungdomshuset

Forklaring til Kampen om Ungdomshuset

Ungdomshuset var det populære navn af bygningen formelt navngivet Folkets Hus som lå på Jagtvej 69 på Nørrebro i København. Det fungerede som et kult-mødested for musikinteresserede unge og for autonomo og venstreorienterede grupper fra 1982 til 2007, hvor det, efter længere tids konflikt, blev revet ned. Huset er senere flyttet til Dortheavej 61 i det tilstødende Bispebjerg kvarter.

På grund af den igangværende konflikt mellem Københavns Kommune og aktivisterne som besatte lokalerne i det gamle Ungdomshus, var bygningen på Jagtvej genstand for intens mediebevågenhed og offentlig debat fra midten af ​​1990'erne til 2008.

Politiet begyndte at rydde Ungdomshuset bygning tidligt torsdag den 1. marts 2007. Nedrivning begyndte den 5. marts 2007 og blev afsluttet to dage senere.

Siden rydningen i marts 2007 tidligere brugere og tilhængere holdt ugentlige demonstrationer for en ny Ungdomshuset, demonstrationerne oprindeligt startende fra nærliggende firkant 'Blågårds Plads' (og senere Gammel Torv) hver torsdag kl 05:00 og gå til forskellige steder i København, den udgangspunktet bliver senere ændret til gammel Torv i indre København som demonstranter sagde, at de var ved at blive tættere på politikerne om en løsning for et nyt Ungdomshus på en gammel skole.

I sommeren 2007, et initiativ kaldet G13 meddelt, at den i oktober 6 de ville iscenesætte en massiv offentlig forsøg på at sidde på hug en gammel offentlig vandværk placeret på Grøndalsvænge Allé 13 i det nordvestlige København at blive brugt som en ny Ungdomshuset. Arrangementet, der samledes flere tusinde, blev annonceret som ikke-voldelig, men blev mødt med kraftig modstand fra politiet, der anholdt 436 mennesker og kastede store mængder tåregas, erkender, at arrangementet, som havde modtaget tung offentlig opmærksomhed, var blevet gennemført med fredelige midler. I oktober (d. 11.) inviterede Ritt Bjerregaard (daværende overborgmester i København) talsmænd fra Ungdomshuset at have forhandlinger om en fredelig løsning på konflikten.

Den nye Ungdomshuset åbnede med succes den 1. juli, 2008 i det nordvestlige København Bispebjerg-området, efter mere end 16 måneders ugentlige demonstrationer.

Historie

Bygningen blev afsluttet den 12. november 1897 med navnet "Folkets Hus" (Folkets Hus). Huset fungerede som en af ​​de resorts for det dengang begyndende arbejderbevægelse i København. Da arbejdskraft organisationer var upopulær i øjnene af myndighederne, og repressalier blev ofte udført mod dem, organisationerne skulle bygge deres eget hovedkvarter-Folkets Hus var den fjerde af disse, der skal bygges. Rødderne af flere demonstrationer og møder blev plantet i Folkets Hus, og som følge heraf var stærkt knyttet til den store demonstration mod arbejdsløshed i 1918, da arbejderne stormede Københavns Fondsbørs (Børsen). I 1910, Anden Internationale afholdt en international Kvinders konference på huset, hvor Clara Zetkin lancerede ideen om en international kvindedag. Vladimir Lenin og Rosa Luxemburg besøgte centret.

I løbet af 1950'erne blev det stadig primært af de forskellige sektioner, sammenslutninger og foreninger af arbejderbevægelsen. Alle former for forskellige aktiviteter fandt sted: for eksempel boksekampe og end-of-sæsonen danse.

Flere år senere, Brugsen, en dansk kæde af supermarkeder, købte Folkets Hus, planlægger at rive ned i bygningen og bygge et supermarked i stedet. Men da dette blev forbudt på grund af den historiske betydning af stedet, Brugsen solgte jorden til folkemusik ensemble Tingluti i 1978. Som følge af en burst vand main, som de ikke havde råd til at reparere, Tingluti måtte sælge jorden til Københavns kommune. Prisen på det tidspunkt var 700.000 kr.

I 1982 blev Folkets Hus tildelt en gruppe af unge-de oprindelige stiftere af Ungdomshuset-selv Københavns Kommune stadig ejet bygningen. Det var på dette tidspunkt, at bygningen fik sit nuværende navn: Ungdomshuset. Nick Cave, Einstürzende Neubauten og Björk spillede der.

I januar 1996 blev Ungdomshuset hærget af en brand, og fundet at være plaget af svamp og råd. Københavns Kommune besluttet at lukke huset, hævder, at det ville være for dyrt at reparere skaderne og renovere bygningen. Aktivisterne i huset besluttet at fastsætte de skader, selv og den 1. marts i det næste år, blev deres arbejde godkendt af brandsikring afdeling.

I 1999 blev bygningen sat til salg til højestbydende, som kommunen efter kontrovers på renovering af bygningen og en afvisning fra beboerne til at betale huslejen aftalt i den oprindelige kontrakt. Denne tilskyndet brugerne af bygge for at skrive et stort banner på facaden med beskeden: ". til salg sammen med 500 autonome, stenkastning, voldelige psykopater fra helvede". På trods af dette ildevarslende advarsel, et selskab kaldet Humant A / S købte bygningen i december 2000 (selv om ejendomsretten ikke faktisk skifter hænder indtil 2001), hvorefter human A / S blev solgt til den uafhængige kristne sekt "Faderhuset". Men besættere nægtede at forlade huset. Indtil 1. marts 2007 unge besættere brugte huset som om ejerskiftet ikke var sket, og de nye ejere ikke var tilladt inde på noget tidspunkt.

Det daværende "Ungdomshuset" modtog mere end 500 besøgende om ugen.

Den første helikopter ankommer med politifolk

Den 1. marts 2007 blev Ungdomshuset ryddet for de ombordværende af politiet på omkring 07:00 om morgenen. En 50-meter området omkring bygningen blev afspærret. Bygningen blev taget med bistand fra en militær helikopter, en lufthavn nedbrud bud og to boom kraner, brugt som en form for moderne dages belejring tårne. Specialstyrker ind i bygningen fra taget, vinduerne og jorden, mens huset blev dækket i skum til at mindske effektiviteten af ​​mulige modangreb såsom molotovcocktails. Bagefter tilhængerne af Ungdomshuset meddelt, at det var "enten en Ungdomshus eller en kamp for et Ungdomshus - clearingen vil aldrig blive tilgivet". Optøjer brød ud, herunder en blokade af Nørrebrogade, hovedgaden i Nørrebro, og brande i områderne omkring Fristaden Christiania og syd for Nørrebrogade.

Containere blev slået over, vinduer var brudt. Molotovcocktails blev smidt ud af demonstranterne, på skrigene fra "Gaden er vores!" Opsætning af barrikader, spillede de alter-globalisering sange såsom Manu Chao fra lastbiler. Politiet brugte tåregas (CS gas) ved flere lejligheder i hele optøjerne. Hele området var usikre og naboer til Ungdomshuset blev bedt om at holde sig indendørs. Det var usikkert at gå på gaden på grund af optøjerne, og fordi politiet proklamerede, at nogen uden en gyldig grund til at være på gaden ville blive arresteret. Der var også demonstrationer i Oslo udført af Blitz samfund. Politiet flyttede ud med politihunde og var rede til at bruge tåregas