Dmitri Dmitriyevich Shostakovich

Forklaring til Dmitri Dmitriyevich Shostakovich

Dmitri Dmitriyevich Shostakovich, 25. September 1906 - 9. august 1975, var en sovjetisk komponist og pianist, og en fremtrædende figur af det 20. århundredes musik.

Shostakovich opnåede berømmelse i Sovjetunionen under protektion af sovjetiske stabschef Mikhail Tukhatjevskij, men senere havde et komplekst og vanskeligt forhold med regeringen. Ikke desto mindre fik han anerkendelser og statslige priser og serveres i Øverste Sovjet RSFSR (1947-1962) og Sovjetunionens Øverste Sovjet (fra 1962 indtil sin død).

En poly-stylist, Shostakovich udviklet en hybrid stemme, der kombinerer en række forskellige musikalske teknikker i hans musik. Shostakovich musik er præget af skarpe kontraster, elementer af det groteske, og ambivalente tonalitet; komponisten blev også stærkt påvirket af den neo-klassisk stil udviklet af Igor Stravinsky, og (især i sine symfonier) ved post-romantik forbundet med Gustav Mahler.

Sjostakovitjs orkesterværker omfatter 15 symfonier og seks Concerti. Hans kammer output omfatter 15 strygekvartetter, et klaver kvintet, to klaver trioer, og to stykker for snor oktet. Hans klaver værker omfatter to solo sonater, en tidlig sæt præludier og en senere sæt af 24 præludier og fugaer. Andre værker omfatter tre operaer, adskillige sangcykler, balletter og en betydelig mængde af filmmusik; især kendt er den anden Waltz, Op. 99, musik til filmen The First Echelon (ru) (1955-1956), samt Suites komponeret til Gadfly.

Tidlige liv

Fødested Shostakovich (nu Skole nr 267). Mindeplade til venstre

Født på Podolskaya gade i Sankt Petersborg, Rusland, Sjostakovitj var den anden af ​​tre børn af Dmitri Boleslavovich Shostakovich og Sofiya Vasilievna Kokoulina. Sjostakovitjs farfar, der oprindeligt Tilnavnet Szostakowicz, var af polsk romersk-katolske afstamning (hans familie rødder spore til regionen for byen Vileyka i dagens Hviderusland), men hans umiddelbare forfædre kom fra Sibirien. En polsk revolutionær i januaropstanden af 1863-4, ville Bolesław Szostakowicz blive forvist til Narym (nær Tomsk) i 1866 i overgrebene, der fulgte Dmitri Karakozov s attentatforsøg på zar Alexander II. Da hans løbetid eksil sluttede, Szostakowicz besluttet at blive i Sibirien. Han endte med at blive en succesfuld bankmand i Irkutsk og rejste en stor familie. Hans søn, Dmitri Boleslavovich Shostakovich, komponistens far, blev født i eksil i Narim i 1875 og studerede fysik og matematik i Sankt Petersborg Universitet, dimitteret i 1899. Han gik derefter til at arbejde som ingeniør under Dmitri Mendeleev på Bureau for Mål og Vægt Foranstaltninger i Sankt Petersborg. I 1903 giftede han sig en anden sibiriske transplantation til hovedstaden, Sofiya Vasilievna Kokoulina, en af ​​seks børn født af en russisk sibirisk indfødt.

Indmeldelse i partiet

Året 1960 markerede et vendepunkt i Shostakovich liv: han tiltrådte det kommunistiske parti. Regeringen ønskede at udnævne ham generalsekretær for Composers 'Union, men for at holde denne stilling var han forpligtet til at opnå Party-medlemskab. Det var underforstået, at Nikita Khrusjtjov, førstesekretær i kommunistpartiet 1958-1964, var på udkig efter støtte fra de førende rækker intelligentsiaen i et forsøg på at skabe et bedre forhold til Sovjetunionens kunstnere. Denne begivenhed har blevet fortolket forskelligt som et show af engagement, et tegn på fejhed, resultatet af politisk pres, eller som hans frie beslutning. På den ene side, det Apparat var utvivlsomt mindre undertrykkende end den havde været før Stalins død. På den anden, hans søn mindede om, at begivenheden reducerede Shostakovich til tårer, , og han senere fortalte sin kone Irina at han var blevet afpresset.

Lev Lebedinsky har sagt, at komponisten var selvmord. Når han sluttede partiet, flere artikler fordømmer individualisme i musikken blev udgivet i Pravda under sit navn, selvom han ikke rent faktisk at skrive dem. Hertil kommer, at slutte sig til festen, Sjostakovitj blev også forpligte sig til endelig at skrive hyldest til Lenin, at han havde lovet før. Hans tolvte symfoni, der skildrer den bolsjevikiske revolution og blev afsluttet i 1961, var dedikeret til Vladimir Lenin og kaldes "The Year 1917". Omkring dette tidspunkt, hans helbred begyndte også at forværres.