Tony Cliff (1917-2000)

Beskrivelse af Tony Cliff (1917-2000)

Tony Cliff (født Yigael Gluckstein, 20 maj 1917 - 9 april 2000), var en trotskistisk aktivist. Født til en jødisk familie i Palæstina, han flyttede til England i 1947, og ved udgangen af ​​1950'erne havde antaget pseudonymet af Tony Cliff. Et stiftende medlem af den socialistiske undersøgelsesgruppe, som i sidste ende blev den socialistiske Arbejderparti, i 1977 blev Cliff effektivt leder.

Biografi

Tony Cliff blev født Yigael Gluckstein i Zikhron Ya'akov under Første Verdenskrig, søn af Esther og Akiva Gluckstein, jødiske immigranter fra Polen. Han havde to brødre og en søster. Han voksede op i britisk-regerede Obligatorisk Palæstina, og i sin ungdom, han kom til identificere sig med kommunisme, selvom han aldrig blev medlem af kommunistpartiet i Palæstina, da han ikke havde mødt nogen af ​​dens medlemmer før han bliver en socialistisk aktivist. Han gjorde dog slutte sig socialistisk-zionistiske ungdomsbevægelse Hashomer Hatzair, og blev snart ikke kun en trotskist i 1933, men også en bekræftet modstander af zionismen. Sammen med andre Hashomer Hatzair medlemmer, han tiltrådte den ulovlige Palæstina Revolutionære Kommunistiske Liga, hvilket nødvendiggør anvendelse af flere pseudonymer på tre sprog.

Under Anden Verdenskrig blev Gluckstein fængslet af de britiske myndigheder. Efter sin løsladelse, han flyttede til England i 1947, men var aldrig i stand til at blive en borger og forblev en statsløs. Til slutningen af ​​sit liv, han talte engelsk med en tydelig israelsk accent. Han var for et stykke tid deporteret til Irland og blev kun tilladt at tage op britisk opholdstilladelse på grund af status Chanie Rosenberg, hans kone, som en britisk statsborger. Bor i London, igen blev han aktiv med den revolutionære kommunistparti på hvis ledelse han var blevet selvsupplering. Til de fleste formål var Gluckstein en tilhænger af ledelsen af ​​RCP omkring Jock Haston, og som sådan blev han involveret med drøftelserne om arten af ​​de stater domineret af Rusland og de kommunistiske partier igangsat af en fraktion inden for RCP. Denne debat var knyttet til andre diskussioner om de nationaliserede industrier i Storbritannien og den stadig mere kritiske standpunkt Haston og RCP som til ledelsen af ​​Fjerde Internationale med hensyn til Østeuropa og Jugoslavien i særdeleshed.

Ideologi

Cliff var en revolutionær socialist i trotskistiske tradition forsøger at gøre Lenins teori om partiet effektiv i dag. Meget af hans teoretiske skrift var rettet mod umiddelbare opgaver part på det tidspunkt.

Cliff var en af ​​flere førende marxister i hans æra (herunder Raya Dunayevskaya og CLR James) at udvikle en version af teorien om, at Rusland og de »Glacis lande« (buffer stater), som de blev nævnt i Fjerde Internationale dengang, var "stats kapitalister". Denne teori var ikke på det tidspunkt, da iconoclastic som det kom til at blive vist senere. Fjerde Internationale holdt indtil 1951, at »Glacis 'stater var forblevet kapitalistisk selv mens FI fastholdt den holdning, at Rusland var en degenereret arbejderstat. Faktisk en leder af Fjerde Internationale (Ernest Mandel, skriver under navnet 'Germain ") bemærkede, at de ideer, både Rusland og glacis var kapitalistisk eller at både Rusland og de" Glacis "var arbejdernes stater, var begge naturligvis ukorrekt og havde ingen plads i fjerde Internationale. Men inden måneden han ville vedtage det synspunkt, at både Rusland og "glacis" var arbejdernes stater.

Hvis du vil vide og læse mere, kan vi anbefale denne gennemgang af hans værker.