Israelske lobbyisme og USAs udenrigspolitik

Forklaring til Israelske lobbyisme og USAs udenrigspolitik

I de sidste mange årtier, og især siden Seksdageskrigen i 1967 har kernen i amerikanske Mellemøstlig politik været dets forhold til Israel.

Kombinationen af ​​urokkelig støtte til Israel og den tilhørende indsats for at sprede "demokrati" i hele regionen har betændt arabiske og islamiske opinion og bragt i fare ikke blot sikkerhed USA, men at en stor del af resten af ​​verden. Denne situation har ingen lige i amerikansk politisk historie. Hvorfor har USA været villig til at afsætte sin egen sikkerhed, og at mange af dets allierede for at fremme interesserne for en anden stat? Man kunne formode, at båndet mellem de to lande var baseret på fælles strategiske interesser eller tvingende moralske imperativer, men hverken forklaring kan redegøre for den bemærkelsesværdige grad af materiel og diplomatisk støtte, som USA giver.

I stedet hovedlinjerne i amerikansk politik i regionen stammer næsten udelukkende fra indenrigspolitik, og især aktiviteterne i »Israel Lobby". Andre særlige interessegrupper har formået at skævt udenrigspolitik, men ingen lobby har formået at aflede det så langt fra, hvad den nationale interesse vil foreslå, samtidig overbevise amerikanerne om, at de amerikanske interesser og det andet land - i dette tilfælde, Israel - det væsentlige er identiske.

Siden oktober krigen i 1973, har Washington forsynet Israel med et niveau af støtte ude af proportion til hvad der gives til nogen anden stat. Det har været den største årlige modtager af direkte økonomisk og militær bistand siden 1976, og er den største modtager i alt siden Anden Verdenskrig, med et beløb på langt over 140 milliarder dollars, som svarer til lige under 1000 mia. danske kroner. Israel modtager omkring 3 milliarder dollars i direkte støtte hvert år, omtrent en femtedel af udenlandsk bistand budgettet, og værd at omkring $500 om året for hver israelsk. Denne rundhåndethed er specielt påfaldende, da Israel er nu en velhavende industrielle stat med en per capita-indkomst stort set svarer til den, Sydkorea eller Spanien.

Andre modtagere får deres penge i kvartalsvise rater, men Israel modtager hele sin bevilling i begyndelsen af ​​hvert regnskabsår og kan således tjene renter på det. De fleste modtagere af støtten til militære formål er forpligtet til at bruge det hele i USA, men Israel har lov til at bruge omkring 25 procent af sin tildeling at subsidiere sin egen forsvarsindustri. Det er den eneste modtager, der ikke har til at redegøre for, hvordan støtten bliver brugt, hvilket gør det næsten umuligt at undgå, at pengene bliver brugt til formål, at USA modsætter, såsom bygge bosættelser på Vestbredden. Desuden har USA forsynet Israel med næsten 3 milliarder dollars til at udvikle våbensystemer og givet det adgang til en sådan top-skuffe våben som Blackhawk helikoptere og F-16 jetfly. Endelig giver den amerikanske Israel adgang til efterretninger det benægter sine NATO-allierede, og har vendt det blinde øje til Israels erhvervelse af atomvåben.

Washington giver også Israel med konsekvent diplomatisk støtte. Siden 1982 har USA nedlagt veto 32 Sikkerhedsrådets resolutioner kritiske Israel, mere end det samlede antal vetoer afgivet af alle de andre medlemmer af Sikkerhedsrådet. Det blokerer den indsats arabiske stater til at sætte Israels atomarsenal på IAEA dagsorden. Den amerikanske kommer til undsætning i krigstid og tager Israels side, når de forhandler fred. Nixon administrationen beskyttet det fra truslen om sovjetisk intervention og resupplied det i løbet af oktober-krigen. Washington var dybt involveret i de forhandlinger, der sluttede krigen, såvel som i den lange "trin-for-trin" proces, der fulgte, ligesom det spiller en central rolle i de forhandlinger, der gik forud og fulgte 1993 Oslo-aftalerne. I hvert tilfælde var der lejlighedsvis gnidninger mellem amerikanske og israelske embedsmænd, men USA konsekvent støttet den israelske position. En amerikansk deltager ved Camp David i 2000 sagde senere: "Alt for ofte, vi fungerede ... som Israels advokat.« Endelig er Bush-regeringens ambition om at omdanne Mellemøsten i det mindste delvis til formål at forbedre Israels strategiske situation.

Denne ekstraordinære generøsitet kan være forståeligt, hvis Israel var en vital strategisk aktiv, eller hvis der var en overbevisende moralsk sag for amerikanske opbakning. Men hverken forklaring er overbevisende. Man kunne argumentere for, at Israel var et aktiv under den kolde krig. Ved at tjene som Amerikas proxy efter 1967 det hjalp indeholde sovjetisk ekspansion i regionen og påførte ydmygende nederlag på sovjetiske klienter som Egypten og Syrien. Det lejlighedsvis hjalp beskytte andre amerikanske allierede (som kong Hussein af Jordan) og dets militære overlegenhed tvang Moskva til at bruge mere på at bakke sine egne klient stater. Det gav også nyttige efterretninger om sovjetiske kapaciteter.