Socialister på Assistens Kirkegård

Forklaring til Socialister på Assistens Kirkegård

Assistens Kirkegård i København, Danmark, er gravplads for en lang række danske notabiliteter (heriblandt mange socialister) samt et vigtigt grønt område på Nørrebro.

Indviet i 1760, var det oprindeligt en gravplads for de fattige lagt ud til at aflaste de overfyldte kirkegårde inde i muromkransede by, men i løbet af guldalderen i første halvdel af det 19. århundrede blev det verdslige og mange ledende skikkelser i den epoke, såsom som HC Andersen, Søren Kierkegaard, Christoffer Wilhelm Eckersberg, og Christen Købke er alle begravet på stedet.

Sent i århundredet, som Assistens Kirkegård selv var blevet overfyldt, blev en række nye kirkegårde etableret omkring København, herunder Vestre Kirkegård, men op gennem det 20. århundrede har det fortsat med at tiltrække notabiliteter. Blandt sidstnævnte er Nobel Prize-vindende fysiker Niels Bohr og en række amerikanske jazzmusikere, der bosatte sig i København i 1950'erne og 1960'erne, herunder Ben Webster og Kenny Drew.

En Assistens Kirkegård er oprindeligt en fællesbetegnelse på dansk, til at henvise til kirkegårde, som blev lagt ud at bistå eksisterende gravpladser, som regel dem placeret i byområder i forbindelse med kirker, og derfor er fundet en række kirkegårde af samme navn rundt Danmark.

Kirkegården er et af fem drives af Københavns Kommune. De andre kirkegårde er Vestre Kirkegård, Brønshøj Kirkegård, Sundby Kirkegård og Bispebjerg Kirkegård.