Ronald Reagan (og myter)

Forklaring til Ronald Reagan (og myter)

Ronald Wilson Reagan (1911 - 2004) var en amerikansk politiker og skuespiller, der var 40 præsident for USA fra 1981 til 1989. Forud for sin præsidentperiode, var han den 33. guvernør i Californien 1967-1975 efter en karriere som Hollywood skuespiller og fagforeningsleder.

Opvokset i en fattig familie i små byer i det nordlige Illinois, Ronald Reagan dimitterede fra Eureka College i 1932 og arbejdede som en sports announcer på flere regionale radiostationer. Efter flytning til Hollywood i 1937, blev han skuespiller og medvirkede i et par store produktioner. Reagan blev to gange valgt som formand for Screen Actors Guild, fagforeningen for skuespillere, hvor han arbejdede for at udrydde kommunistiske indflydelse. I 1950'erne flyttede han ind i fjernsynet og var en motiverende taler på General Electric fabrikker. Efter at have været en livslang demokrat, hans synspunkter ændret. Han blev en konservativ og i 1962 skiftede til det republikanske parti. I 1964 Reagans tale, "A Time til at vælge", til støtte for Barry Goldwater s floundering præsidentkampagne, gav ham national opmærksomhed som en ny konservativ talsmand. Opbygning af et netværk af tilhængere, han blev valgt guvernør i Californien i 1966. Som guvernør, Reagan hævede skatterne, vendte en statsbudgettet underskud til et overskud, udfordrede demonstranterne ved University of California, beordrede National Guard tropper i løbet af en periode på protest bevægelser i 1969, og blev genvalgt i 1970. Han to gange kørte forgæves til de republikanske nomineringer i 1968 og 1976; fire år senere, han nemt vandt nomineringen direkte, går på at blive valgt den ældste præsident, besejre etablerede Jimmy Carter i 1980.

Indtastning af formandskabet i 1981, Reagan implementeret fejer nye politiske og økonomiske initiativer. Hans udbudssiden økonomisk politik, døbt "Reaganomics", fortaler reduktion skatteprocent til at anspore den økonomiske vækst, styring af pengemængden at bremse inflationen, økonomisk deregulering og reduktion i de offentlige udgifter. I sin første periode overlevede han et attentatforsøg, eskalerede krigen mod narkotika, og kæmpede offentlige arbejdskraft. Over hans to termer, hans økonomiske politik oplevede en reduktion i inflationen fra 12,5% til 4,4%, og en gennemsnitlig årlig vækst i realt BNP på 3,4%; mens Reagan gjorde vedtage nedskæringer i den indenlandske diskretionære udgifter, øget militærudgifterne bidraget til øget føderale udgifter generelt, selv efter justering for inflation. Under hans genvalg bud, Reagan førte kampagne på forestillingen om, at det var "Morning in America", vinde en jordskredssejr i 1984 med den største valgkollegium sejr i historien. Udenrigsanliggender dominerede sin anden valgperiode, herunder afslutningen af ​​den kolde krig, bombningen af ​​Libyen, og Iran-Contra-skandalen. Offentligt beskriver Sovjetunionen som en "ondskabens imperium", omformede han Kolde Krig politik fra afspænding til rollback, ved at eskalere et våbenkapløb med USSR samtidig påbegynde samtaler med sovjetiske generalsekretær Mikhail Gorbatjov, som kulminerede i INF-traktaten, skrumpende både landes atomarsenaler. Under sin berømte tale ved Brandenburger Tor, præsident Reagan udfordret Gorbatjov til "tear down this wall!". Kun måneder efter udløbet af sin valgperiode, faldt Berlinmuren, og den 26. december 1991 næsten tre år efter han forlod embedet, Sovjetunionen kollapsede.

Da han forlader Det Hvide Hus i 1989, havde Reagan en godkendelse-rating på 68 procent, der matcher den af Franklin D. Roosevelt, og senere Bill Clinton, som er de højeste ratings for afgående præsidenter i den moderne æra. I 1994 bliver Reagan diagnosticeret med Alzheimers sygdom, og viser sig offentligt for sidste gang ved begravelsen af ​​Richard Nixon; han døde ti år senere i en alder af 93. Et ikon blandt Republikanerne, han rangerer positivt i offentligheden og kritisk udtalelse fra amerikanske præsidenter, og hans embedstid udgjorde en justering i retning af konservative politik i USA.