Dødsstraf i USA

Forklaring til Dødsstraf i USA

Hvordan udføres de fleste dødstraffe i USA?

Dødelig indsprøjtning er den primære metode til henrettelse i landet, selv om der anvendes andre metoder.

Hvilke andre metoder anvendes?

Otte stater tillader også elektrisk stød (Alabama, Arkansas, Florida, Kentucky, Oklahoma, South Carolina, Tennessee og Virginia). Tre stater tillader gaskammeret (Arizona, Missouri, Wyoming) og tre andre stater tillader hængende (Delaware, New Hampshire og Washington). To stater tillader skydning (Oklahoma og Utah), dog kun teknisk; Oklahoma tillader brug af en skydning, men kun hvis andre metoder findes at være forfatningsstridig. Utah forbød fyring squads i 2004, men sagde, at det ville gøre en undtagelse for dødsdømte fanger som plukket metoden, før det blev forbudt.

Nogle stater har lignende regler til Oklahoma, der giver mulighed for visse metoder, hvis dødelig indsprøjtning er utilgængelig eller fundet forfatningsstridig; andre havde handlet som Utah, ophørende en metode, men tillader indsatte dømt eller fundet at have begået deres kriminalitet, før metoden blev droppet at vælge det.

Andre end dødelig indsprøjtning, hvordan har stater dræbte folk i de seneste par år?

Virginia brugte den elektriske stol til at udføre dømt morder Robert Gleason Jr. i 2013, fordi Gleason valgte denne metode i løbet af dødelig indsprøjtning. I 2010 staten henrettet Paul Powell, dømt for at have voldtaget en kvinde og myrde en anden, ved hjælp af den elektriske stol. Samme år, henrettet Utah Ronnie Lee Gardner ved hjælp af en skydning. Disse henrettelser er undtagelser, som alle andre henrettelse siden 2010 blev udført med dødelig indsprøjtning.

Her er en hjælpsom animation viser dig, hvor stater dræbte indsatte gennem årene.

Men har der ikke været en masse fejl i løbet af de år og overbevisninger til sidst væltede?

Dødsstraf Information Center siger, at fra 1973 til i år, har 144 mennesker blevet frifundet. (En nylig undersøgelse offentliggjort i Proceedings of National Academy of Sciences fandt, at mindst 4,1 procent af folk på dødsgangen kunne dømmes forkert. Og Forfatterne bemærker, at "dette er et forsigtigt skøn", så der kunne være en hel yderligere personer, der fejlagtigt blev dømt til døden.

Hvordan døden-rækken befolkningen nedbryde ved løb?

Den nuværende dødsgangen befolkning er 41,7 procent sort, 43,1 procent hvide og 12,6 procent Latino, ifølge dødsstraf Information Center. Siden 1976, 34 procent af alle indsatte henrettet var sorte (mens 56 procent var hvid).

Men i tilfælde, hvor en person blev henrettet efter at være blevet dømt for et mord, ofrene var langt, langt mere tilbøjelige til at være hvid (77 procent) end sort (15 procent). "Indflydelse kapløbet om dødsstraf er udbredt og ætsende," Richard Dieter, leder af dødsstraf Information Center, skrev i 1998.

Da dødelig indsprøjtning er den vigtigste måde landet henretter folk, har Højesteret vejes?

Højesteret har taget emnet op af dødelig indsprøjtning én gang. I 2008 besluttede en 7-2 stemme, at den mest anvendte metode ikke krænker ottende ændring forbud mod grusom og usædvanlig straf.

Men skæv beslutning i Baze v. Rees var misvisende. Kun to dommere sluttede Chief Justice John G. Roberts Jr. den fastslog, at Kentucky protokol, som var blevet brugt én gang, passerede mønstre.

Den flerhed sagde dommere overvejer udfordringer til dødelig indsprøjtning metoder skal afgøre, om de udgør en "betydelig risiko for alvorlig skade," snarere end "unødig risiko" af advokater foreslået for to mænd på Kentucky død række. Justices Antonin Scalia og Clarence Thomas aftalt med resultatet, men sagde metoder til udførelse bør anses kun forfatningsstridig, hvis de var "bevidst designet til at bøje smerte."

Justices Ruth Bader Ginsburg og David H. Souter skilt sig. Ginsburg sagde udførelsesmetoder må ikke skabe en "uheldig, let undgåelige risiko for at påføre alvorlige og unødig smerte", og hun ikke kunne være sikker på Kentucky havde truffet de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Hvor mange stater har forbudt dødsstraf?

Der er 18 stater, der officielt afskaffet det. Men der har været en betydelig bevægelse i den seneste tid: Seks af disse 18 stater afskaffet det siden 2007, en temmelig massiv skift. (Som mange stater forbød dødsstraf over den syvårige periode, som havde forbudt det i løbet af et halvt århundrede før det.)

Hvornår var sidste gang en stat forbød dødsstraf?

Maryland afskaffede det i 2013. New Hampshire for nylig kom meget, meget tæt på at blive den 19. stat at forbyde praksis, men ophævelsen mislykkedes af en enkelt afstemning (staten, den sidste i New England for at bevare dødsstraffen, er kommet meget tæt på at forbyde det to gange for nylig, en gang i 2000 og igen i 2009). I mellemtiden, staten Washington suspenderede dødsstraffen tidligere på året uden officielt at forbyde det.