Geneveplanen – fredsplan for Palæstina

Forklaring til Geneveplanen – fredsplan for Palæstina

Genève-initiativet, også kendt som Genève-aftalen, er et udkast til endelige fredsaftale at afslutte den israelsk-palæstinensiske konflikt, baseret på tidligere officielle forhandlinger, internationale resolutioner, kvartettens køreplan, Clinton Parametre, og det arabiske fredsinitiativ. [1 ] dokumentet blev færdig den 12. oktober 2003.

Den Accord blev udarbejdet i hemmelighed i over 2 år, før 50-siders dokument blev officielt lanceret den 1. december 2003, ved en ceremoni i Geneve, Schweiz. Blandt dens skabere var formelle forhandlere og arkitekter fra tidligere runder af israelsk-palæstinensiske forhandlinger, , herunder tidligere israelske minister og politiker Yossi Beilin og tidligere Palæstinensiske Myndighed minister Yasser Abed Rabbo. Begge bemærkede, at Genève-aftalen ikke forpligter nogen af ​​deres respektive regeringer, selvom Abed Rabbo var minister på i skrivende stund. Initiativet fik bred international støtte, men blev stærkt kritiseret af den israelske premierminister Ariel Sharon.

I september 2009 blev en detaljeret udvidet version af planen frigivet. Bilagene tjene som et supplement til Genève-aftalen, der skitserer de praktiske foranstaltninger, der er nødvendige for en vellykket gennemførelse af to-stats-løsning. De dækker centrale spørgsmål, herunder sikkerhed, grænseovergange, gennemførelse og Verifikation Group (IVG), veje, vandforvaltning, miljøhensyn, økonomi, og opdelingen af ​​Jerusalem.

I korte træk

Genève-initiativet henvender og præsenterer en omfattende løsning på alle spørgsmål er afgørende for at sikre afslutningen af ​​konflikten og realiseringen af ​​de nationale visioner for begge parter. Det ville give palæstinenserne næsten hele Vestbredden og Gaza-striben tegning Israels grænser tæt på, hvad der eksisterede forud for israelsk kontrol af territorium ved kulminationen af ​​krigen i 1967.

Planen har meget lighed med Camp David topmødet og Summit Taba forslag 2000, og Olmerts 2008 Napkin kortet. Kun bosættelser langs den grønne linje ville blive annekteret af Israel med gensidige jord swaps, herunder Ma'ale Adumim, Pisgat Ze'ev og Giv'at Ze'ev. I Genève-initiativet, ville Ariel afmonteres og palæstinenserne får mere suverænitet over Østjerusalem. Jerusalem ville blive delt administrativt med Østjerusalem ( "Al-Quds"), der tjener som hovedstad i den palæstinensiske stat og Vest Jerusalem ( "Yerushalayim") som hovedstad i Israel. En multinational styrke ville spille en vigtig rolle. Til gengæld for at fjerne de fleste af de israelske bosættelser, ville palæstinenserne begrænse deres "ret til tilbagevenden" af flygtninge til Israel til et nummer angivet af den israelske regering og vil sætte en stopper for yderligere krav og krav fra Israel.

Støtte

Yassir Arafat roste "modige initiativ, der åbner døren til fred". Det blev rapporteret af palæstinensiske kilder, at Arafat og Ahmed Qurei havde godkendt Genève-initiativet i princippet, men ikke detaljerne, og sendte officielle repræsentanter til åbningsceremonien.

En juni 2010 meningsmåling foretaget af Harry S. Truman Forskningsinstitut for Advancement of Peace på Hebrew University of Jerusalem og Den Palæstinensiske Center for Politik og Survey Research i Ramallah fundet støtte til Genève / Clinton parametre kører på omkring 49% blandt palæstinensere og 52% blandt israelerne. Niveauet af modstand var lig med 49% i det palæstinensiske samfund, men lå på 37% for israelerne. The Jerusalem Post rapporterede den 10. marts 2008, at indflydelsesrige palæstinensiske tal Marwan Barghouti havde fortalt israelske politiker Haim Oron "at det var muligt for Israel og palæstinenserne til at nå en aftale om endegyldig status på linje med Genève-initiativet ".