Europas Sociale Forum (ESF)

Forklaring til Europas Sociale Forum (ESF)

Ligesom WSF vil ESF tiltrække en bred vifte af organisationer og enkeltpersoner, der er imod aspekter af globaliseringen og kapitalismen.

Det vil tiltrække tusinder eller endda titusindvis i alt, af menneskerettighedsaktivister, miljøforkæmpere, fagforeningsfolk, socialister og mange andre.

Temaet blev vedtaget i Porto Alegre: "En anden verden er mulig", vil være attraktiv for millioner af almindelige mennesker i Europa, der er blevet ramt af service-nedskæringer, tab af arbejdspladser og forværrede forhold på arbejdspladsen. Dette vil omfatte unge, der vil også blive oprørt over den amerikanske krig trussel på Irak og bekymrede over øget uro i Mellemøsten.

Bølge af kamp

Langt fra den antikapitalistiske bevægelse er i tilbagegang efter den 11. september 2001, mange kapitalistiske kommentatorer spekulerede, events hidtil i år har tjent til at give det et løft.

I Europa har en række store demonstrationer fundet sted mod den israelske regerings stormløb på palæstinenserne i de besatte områder. Arbejdere i Italien og Spanien har været involveret i massive demonstrationer mod "neo-liberale 'angreb.

Italienske arbejdstagere førte an med den storslåede tre millioner-stærk demonstration i Rom, i marts i år, efterfulgt af en en-dags generalstrejke i april mod ændringer i loven arbejdskraft at gøre det lettere for arbejdsgivere at fyre arbejdere.

Spanske arbejdere fulgte i juni med en en-dags generalstrejke mod regeringens trusler mod arbejdsløshedsunderstøttelse, hvor tre millioner arbejdere protesterede i gaderne.

Samme dag, hundredetusinder af arbejdere demonstrerede i Portugal som svar på ondskabsfulde statslige angreb der, herunder en plan for at fyre 50.000 offentligt ansatte.

Økonomisk krise

I hele Europa er regeringerne i øjeblikket kø yderligere angreb på arbejdernes levestandard, som reaktion på den forværrede økonomiske situation.

Eurozonen største økonomi, Tyskland, lykkedes en vækstrate på kun 0,3% i de første to kvartaler af i år. Tyske fremstillingsindustri indgået i august efter blot to måneder ekspansion.

En leder i Financial Times (4/9/02) præciseret, hvad denne situation vil betyde for den tyske kapitalisme: »Hvis Tyskland stagnerer meget længere vil det stå over for en dyb finanskrise ... Tyskland vil enten står over for en solvens krise eller har til acceptere de offentlige tjenester og infrastruktur lavere kvalitet ".

Fire Eurozone lande: Frankrig, Tyskland, Portugal og Italien kæmper for at holde deres budgetunderskud under det niveau, der kræves i Maastricht-traktaten.

Italiens offentlige sektor budgetunderskud i de første otte måneder af dette år er 60% højere end i samme periode sidste år!

Dette kører højrefløjen Berlusconi-regeringen til at fortsætte sine angreb og italienske arbejdere reagerer med en dag med regeringsfjendtlige demonstrationer den 14. september, og eventuelt med en yderligere generalstrejke i oktober.

Alt dette er inden topmødet EU København i december, hvor afsluttende forhandlinger formodes at finde sted at indrømme yderligere ti lande fra Central-, Øst- og Sydeuropa til EU, med alle de finansielle tovtrækkeri og begrænsninger, som denne proces er at bringe til EU-regeringerne.

Vil folk vil ESF i Firenze, der er på udkig efter en forklaring på denne krise-redet kapitalistiske system, finde en?

Vil de blive introduceret til socialistiske ideer, og dermed en form for samfund, der kan udvikle produktivkræfterne yderligere, demokratisk, mens på samme tid at reparere skader på miljøet?

Desværre, ved WSF blev noget alternativ til kapitalismen givet i de officielle møder, og det er sandsynligt, at være tilfældet ved Firenze indsamling. Talere talt for en mere human, mindre brutal form for kapitalisme, med en reduceret kløft mellem rig og fattig.

Disse galionsfigurer af anti-kapitalistiske bevægelse bruger ikke vigtigt redskab for marxistisk analyse til at studere arbejdet i kapitalismens, så forstår ikke, at masse fattigdom, undertrykkelse og krig er uundgåelig, så længe kapitalismen eksisterer i nogen form. Det er afgørende, at en socialistisk strøm i antikapitalistiske bevægelse er udviklet, som kan forklare behovet for en fuldstændig omdannelse af samfundet.

Når socialistiske ideer er rejst på ESF, enten gennem bidrag i officielle møder eller gennem de mange uofficielle møder, der vil finde sted, er de sikker på at få en god respons fra dem, der søger et reelt alternativ til det mareridt af at leve under kapitalismen i dag.