9/11: Terrorisme efter og konsekvenserne af 11. september i USA

Forklaring til 9/11: Terrorisme efter og konsekvenserne af 11. september i USA

Den 11. september 2001, kaprede 19 islamiske ekstremistiske militante Al-Qaeda terrorister fire passagerfly og udførte selvmordsangreb mod flere mål i USA. To af flyene blev fløjet ind i World Trade Center-tårnene i New York, et tredje fly ramte Pentagon lige uden Washington, DC, og det fjerde fly styrtede ned på en mark i Pennsylvania.

Ofte omtalt som 9/11 angrebene resulterede i omfattende død og ødelæggelse, udløser store amerikanske initiativer til bekæmpelse af terrorisme og definere formandskabet for George W. Bush. Over 3.000 mennesker blev dræbt under angrebene i New York og Washington, DC, herunder mere end 400 politifolk og brandmænd.

Den 11. september 2001 kl 08:45 på en klar tirsdag morgen, en American Airlines Boeing 767 lastet med 20000 gallon af jetbrændstof styrtede ned i det nordlige tårn af World Trade Center i New York City. Virkningen efterlod et gabende, brændende hul nær 80. etage i 110-etagers skyskraber, øjeblikkeligt dræbte hundredvis af mennesker og fældefangst hundredvis mere i højere etager. Som evakueringen af ​​tårnet og dets tvilling kom i gang, tv-kameraer udsendt live-billeder af, hvad der i første omgang syntes at være en freak ulykke. Derefter 18 minutter efter det første fly ramte, en anden Boeing 767-United Airlines Flight 175-dukkede ud af himlen, vendte skarpt mod World Trade Center og skåret i det sydlige tårn nær den 60. etage. Kollisionen forårsagede en massiv eksplosion, der overøste brændende vragdele i omkringliggende bygninger og gaderne nedenfor. Amerika var under angreb.

Angriberne var islamiske terrorister fra Saudi-Arabien og flere andre arabiske nationer. Sigende finansieret af Saudi flygtning Osama bin Ladens al-Qaeda terrororganisation, blev de angiveligt handler i gengældelse for USAs støtte til Israel, sin deltagelse i den Persiske Golf-krigen og dens fortsatte militære tilstedeværelse i Mellemøsten. Nogle af terroristerne havde boet i USA i mere end et år og havde taget flyvende lektioner på amerikanske kommercielle flyvning skoler. Andre var gledet ind i landet i månederne før den 11. september, og fungerede som "muskel" i operationen. De 19 terrorister let smuglet box-kuttere og knive gennem sikkerhedskontrollen ved tre East Coast lufthavne og bordede fire flyvninger på vej til Californien, valgt, fordi flyene var lastet med brændstof til den lange transkontinentale rejse. Kort efter start, terroristerne beslaglagde de fire fly og tog kontrollen, omdanne almindelige jetfly pendler ind styrede missiler.

Som millioner overvågede begivenhederne i New York, American Airlines Flight 77 kredsede i downtown Washington, DC, og hamrede ind i vestlige side af Pentagon militære hovedkvarter på 09:45 Jet brændstof fra Boeing 757 forårsagede en ødelæggende inferno, der førte til den strukturelle kollaps af en del af den gigantiske beton bygning. Alt i alt 125 militærpersoner og civile blev dræbt i Pentagon, sammen med alle 64 mennesker ombord på passagerfly.