Che Guevara (1928-1967)

Forklaring til Che Guevara (1928-1967)

Født i Rosario, Argentina, i 1928, Ernesto "Che" Guevara de la Serna studerede medicin, før de rejser rundt Sydamerika, observere forhold, der ansporede hans marxistiske overbevisning. Han hjalp Fidel Castro i vælte Batista regeringen i slutningen af ​​1950'erne, og derefter holdt centrale politiske kontorer under Castros regime. Guevara senere engageret i guerilla handling andre steder, herunder i Bolivia, hvor han blev taget til fange og henrettet i 1967.

Læge

Che Guevara blev født ind i en middelklasse familie den 14. juni 1928 i Rosario, Argentina. Han var plaget af astma i sin ungdom, men stadig formået at udmærke sig som en atlet. Han absorberes også venstreorienterede politiske synspunkter af hans familie og venner, og ved sine teenageår var blevet politisk aktive, deltage i en gruppe, der var imod regeringen i Juan Perón.

Efter sin eksamen fra high school med udmærkelse, Guevara studerede medicin ved universitetet i Buenos Aires, men i 1951 forlod han skolen for at rejse rundt i Sydamerika med en ven. De dårlige levevilkår han vidne om deres ni-måneders rejse havde en dybtgående indvirkning på Guevara, og han vendte tilbage til medicinsk skole året efter, opsat på at yde omsorg for de trængende. Han fik sin kandidatgrad i 1953.

Guerrilla

Som Guevaras interesse i marxismen voksede, besluttede han dog at opgive medicin, der mener, at kun revolution kunne bringe retfærdighed til befolkningen i Sydamerika. I 1953 rejste han til Guatemala, hvor han var vidne til CIA-støttede omstyrtelse af sin venstreorienteret regering, som kun tjente til at uddybe sin overbevisning.

I 1955 blev Guevara gift og bor i Mexico, hvor han mødte cubanske revolutionære Fidel Castro og hans bror Raúl, der planlagde omstyrtelsen af ​​Fulgencio Batistas regering. Da deres lille væbnet magt landede i Cuba den 2. december 1956 Guevara var med dem, og blandt de få, der overlevede den indledende angreb. I løbet af de næste par år, ville han tjene som en primær rådgiver for Castro og føre deres voksende guerilla styrker i angreb mod den smuldrende Batista regimet.

Minister

I januar 1959 tog Fidel Castro kontrol over Cuba og placeret Guevara i spidsen for La Cabaña fængslet, hvor det skønnes, at måske hundreder af mennesker blev henrettet på Guevaras udenretslige ordrer. Han blev senere udnævnt til præsident for den nationale bank og minister for industri, og gjorde meget for at hjælpe i landets omdannelse til en kommunistisk stat.

I begyndelsen af ​​1960'erne, Guevara fungerede også som ambassadør for Cuba, rejser verden til at etablere forbindelser med andre lande, navnlig Sovjetunionen, og var en central aktør i Svinebugten invasion og Cubakrisen. Han forfattet også en håndbog om guerilla krigsførelse, og i 1964 holdt en tale til FN, hvori han fordømte USA udenrigspolitik og apartheid i Sydafrika.

I 1965, med den cubanske økonomi i ruiner, Guevara forlod sin post til at eksportere sine revolutionære ideologier til andre dele af verden. Han rejste først til til Congo for at træne tropper i guerillakrig til støtte for en revolution der, men forlod senere samme år, da det mislykkedes.

Efter kortvarigt at vende tilbage til Cuba, Guevara i 1966 rejste til Bolivia med en lille kraft oprørere til at opildne en revolution der. Han blev taget til fange af den bolivianske hær og dræbt i La Higuera Den 9. oktober 1967.

Legacy

Siden hans død, har Guevara blevet en legendarisk politisk figur. Hans navn er ofte sidestilles med oprør, revolution og socialisme. Andre, derimod, huske på, at han kunne være hensynsløs og beordrede fanger henrettet uden rettergang i Cuba. Under alle omstændigheder, Guevaras liv fortsætter med at være et emne af stor offentlig interesse og er blevet udforsket og portrætteret i talrige bøger og film, herunder The Motorcykel Diaries (2004), der medvirkede Gael García Bernal som Guevara og den todelte Filmen Che (2008), hvor Benicio Del Toro portrætteret den revolutionære.