Che Guevara

Forklaring til Che Guevara

Che Guevara var en argentinsk-fødte, cubansk revolutionær leder, der blev en venstreorienteret helt. Et fotografi af ham ved Alberto Korda blev et ikonisk billede af det 20. århundrede (de fleste kender billedet fra diverse merchandise, deriblandt t-shirts)

Ernesto Guevara de la Serna, kendt som Che Guevara, blev født den 14. juni 1928 in Rosario, Argentina ind i en middelklasse familie. Han studerede medicin ved Buenos Aires Universitet og i løbet af denne tid rejst bredt i Syd- og Mellemamerika. Den udbredte fattigdom og undertrykkelse, han var vidne til, fusioneres med hans interesse for marxismen, overbeviste ham om, at den eneste løsning på Syd- og Mellemamerika problemer var væbnet revolution.

I 1954 tog han til Mexico og det følgende år mødte han cubanske revolutionære leder Fidel Castro. Guevara sluttede Castros "26 Jul Movement" og spillede en central rolle i den endelige succes i sin guerillakrig mod cubanske diktator Fulgencio Batista.

Castro væltede Batista i 1959 og tog magten i Cuba. Fra 1959-1961, Guevara var præsident for National Bank of Cuba, og derefter minister for industrien. I denne stilling, han rejste verden som ambassadør for Cuba. Derhjemme han gennemført planer for omfordeling af jorden og nationalisering af industrien.

En stærk modstander af USA, han guidede Castro-regimet mod tilpasning til Sovjetunionen. Den cubanske økonomi vaklet som følge af amerikanske handelssanktioner og mislykkede reformer. I denne svære tid begyndte Guevara at falde ud med de andre cubanske ledere. Han senere udtrykte sit ønske om at sprede revolutionen i andre dele af den tredje verden, og i 1965 Castro meddelte, at Guevara havde forladt Cuba.

Guevara tilbragte derefter flere måneder i Afrika, især Congo, der forsøger at træne oprørsstyrkerne i guerillakrig. Hans indsats mislykkedes, og i 1966, han hemmeligt vendte tilbage til Cuba. Fra Cuba han rejste til Bolivia for at lede kræfter oprør mod regeringen i René Barrientos Ortuño. Med amerikansk bistand, den bolivianske hær erobrede Guevara og hans resterende krigere. Han blev henrettet den 9. oktober 1967 i den bolivianske landsby La Higuera og hans krop blev begravet i et hemmeligt sted. I 1997 blev opdaget, opgravet og vendte tilbage til Cuba, hvor han blev genbegravet hans jordiske rester.