Brasiliens socialistiske historie

Forklaring til Brasiliens socialistiske historie

Historien om den socialistiske bevægelse i Brasilien menes generelt at kunne spores tilbage til den første halvdel af det 19. århundrede. Der er dokumentation for udbredelsen af ​​socialistiske ideer før da, men disse var dog enkelte initiativer uden evne til at danne grupper med egentlige politisk aktivisme.

Historie

Den gamle republik (1889-1930)

I 1892 opstod den første socialistiske kongres i Brasilien i Rio de Janeiro. Senere samme år, i São Paulo, en anden socialistiske kongres, uafhængig af sidstnævnte, fandt sted. Samme år Arbejdernes socialistiske parti (Partido Operário Socialista) blev grundlagt i Rio de Janeiro. Dette anses for at være den første socialistiske parti i Brasilien. I 1895, også i Rio, den socialistiske Arbejderparti (Partido Socialista Operário) blev grundlagt. Samme år Silvério Fontes, betragtes som den første brasilianske marxist, lancerede den socialistiske Center i Santos, som snart offentliggjort den socialistiske tidsskrift A Questão Social (det sociale spørgsmål) og avis Socialista (Den Socialistiske).

Den første store socialistiske parti i landet blev grundlagt i 1902 i São Paulo, under lovende af italiensk immigrant Alcebíades Bertollotti, der engang var ansvarlig for Avanti, den officielle avis for det italienske socialistparti. Samme år blev den socialistiske Collective Parti (Partido Socialista Coletivista) grundlagt i Rio de Janeiro, der ledes af Vicente de Sousa, en lærer på Colegio Pedro II, og Gustavo Lacerda, journalist og grundlægger af den brasilianske Press Association (Associação Brasileira de Imprensa - ABI). I 1906 blev den uafhængige Arbejderparti (Partido Operário Independente) grundlagt; det skabte en "populær universitet", som havde Rocha Pombo, Manuel Bomfim, og José Veríssimo som lærere.

Udbredelsen af ​​socialistiske ideer steg i første verdenskrig, men de fleste af de brasilianske venstreorienterede grupper blev stadig fremmedgjorte fra offentligheden. I juni 1916 Francisco Vieira da Silva, Toledo de Loiola, Alonso Costa, og Mariano Garcia lancerede manifestet af den brasilianske Socialistparti (Manifestet do Partido Socialista Brasileiro). Den 1. maj i det følgende år, manifestet for det socialistiske parti i Brasilien (Manifestet do Partido Socialista do Brasil) blev lanceret, underskrevet af Nestor Peixoto de Oliveira, Isaac Izeckson, og Murilo Araújo. Denne gruppe lancerede Evaristo de Morais til Repræsentanternes Hus og udgivet to aviser, Folha Nova (The New Leaf) og Tempos Novos (New Times), både kortvarige.

I december 1919 blev den socialistiske League (Liga Socialista) dannet i Rio de Janeiro. Dens medlemmer begyndte at udgive bladet Clarté i 1921, med støtte fra Evaristo de Morais, Maurício de Lacerda, Nicanor do Nascimento, Agripino Nazaré, Leonidas de Resende, Pontes de Miranda, blandt andre. Gruppen vil udvide sin indflydelse til São Paulo, med Nereu Rangel Pestana, og Recife, med Joaquim Pimenta. I 1925 en ny brasiliansk socialistparti (Partido Socialista do Brasil) blev lanceret, også dannet af gruppe ledet af Evaristo de Morais.

Grundlaget for den brasilianske kommunistparti (Partido Comunista Brasileiro - PCB) i 1922, og dens hurtige vækst kvalt snesevis af anarkistiske organisationer, der havde spillet en vigtig rolle i at iscenesætte store strejker i det foregående årti. PCB iscenesat store strejker i hele 1920'erne. Også i denne periode før 1930 revolutionen og Getúlio Vargas 'magtovertagelse, Maurício de Lacerda lancerede kortlivede Forenede Front for Venstre (Frente Unida das Esquerdas), hvis formål var at skrive et udkast til en socialistisk forfatning for Brasilien. [1 ] den politiske agitation af perioden indeholdt en bevægelse i Tenente oprør kontekst ledet af fremtidige kommunistiske leder Luís Carlos Prestes. Også, som en del af Tenente oprør blev en kortvarig kommune dannet i Manaus. Prestes blev inviteret af Vargas til at lede den militære indsats i hans oprør mod São Paulo oligarki, men han nægtede; han var imod en alliance mellem tenentes og dissidenter oligarker. Han forviste sig i Sovjetunionen og blev optaget som medlem af PCB. I Moskva, accepterede han opgaven, foreslået af Komintern, at lede en kommunistisk omvæltning i Brasilien.

Den 2. Republik (1945-1964)

João Goulart, Brasiliens præsident 1961-1964.

Efter afslutningen af ​​Vargas regime i 1945, socialistiske ideer begyndte at udvikle igen i Post-krig med oprettelsen af ​​Den Demokratiske Venstre (Esquerda Democrática) parti, der til sidst blev registreret som den brasilianske Socialistiske Parti (Partido Socialista Brasileiro - PSB) på Electoral Justice Court i august 1947. PCB blev også re-legaliseret, men frygten for kommunismen steg også blandt de midterste og øverste klasser i forbindelse med den kolde krig.

I 1946, Luís Carlos Prestes blev den første selvudråbte kommunistiske senator Brasilien, en bedrift, der kun ville blive gentaget tres år senere, da Inácio Arruda blev valgt til at repræsentere Ceará. I 1947 PCB havde næsten 200.000 medlemmer, har modtaget 480.000 stemmer (næsten 9% af det samlede antal) i dette års parlamentsvalg. Partiet blev dog fordømt som værende "internationalistiske, og derfor ikke forpligtet til Brasiliens egne interesser" af Eurico Gaspar Dutra i 1948, at have sin licens tilbagekaldt af Electoral Justice Court. I 1956, sammenstød opstod i partiet efter Nikita Khrusjtjov fordømt Joseph Stalins politik på den 20. kongres Sovjetunionens kommunistiske parti. Den factionalization af PCB accelererede efter en ny manifest blev godkendt i 1958, at foreslå nye måder at nå kommunistiske mål, der forbinder etableringen af ​​socialisme til en udvidelse af demokratiet. Nogle af dens øverste ledere, utilfredse med denne retningslinjer, quit PCB og dannede et nyt parti, Kommunistiske Parti Brasilien (Partido Comunista do Brasil - PCdoB), i 1962. Som et resultat, begge parter hævder at have været etableret i 1922.

Den Nye Republik (1985-nu)

I 1988, gummi Tapper, unionistiske og miljøaktivist Chico Mendes, et medlem af PT og et ikon af kampen for bevarelsen af ​​Amazonas regnskoven blev myrdet i sit hus i Xapuri, Acre. Han er anerkendt i dag som en af ​​de første ledere af den brasilianske øko-socialisme bevægelse.

I valget 1989 PT dannede en socialistisk koalition med PSB og PC do B og havde Luiz Inácio da Silva som sin præsidentkandidat. Selvom frygtet af eliten for at foreslå jordreformer, Lula erklærede, at hverken ham eller hans parti nogensinde har været marxist i en tv-debat. Den demokratiske socialistiske Demokratiske Labour Party (Partido Democrático Trabalhista - PDT), det eneste brasilianske medlem af Socialistisk Internationale, som hævdede at være den egentlige arving Goulart s og Vargas 'brasilianske Labour Party (Partido Trabalhista Brasileiro - PTB), lancerede Leonel Brizola som deres præsidentkandidat. Lula snævert slog Brizola i første runde og gik videre til anden runde af valget, tabe til neoliberal kandidat Fernando Collor de Mello.

Efter to mislykkede forsøg (miste både Fernando Henrique Cardoso, en socialdemokrat, som snart levet op til den tredje vej neoliberale dagsorden), blev Lula sidst valgt i 2002. På trods af kritik af hans regering for alliancer med højreorienterede politikere og øve nogle uortodokse neoliberale politik, , som forårsagede afgang af nogle fraktioner af PT, Lula hævder, at han stadig har "socialistiske færdigheder". En større afvigelse fra hans regering og hans parti var fra den gruppe, der skabte socialismen og Liberty Party (Partido Socialismo e Liberdade - PSOL). I 2010 blev PTs Dilma Rousseff valgt som den første kvindelige formand for Brasilien. Under hendes udtryk, der var omfattende protester til bedre levestandard, hvor PT blev kritiseret for at distancere sig fra de sociale bevægelser og ungdomsorganisationer; for mange det synes PT s reformistiske model af venstreorienterede politik er ved at nå sine grænser.