1999 Seattle WTO protester

Forklaring til 1999 Seattle WTO protester

Protest aktivitet omkring WTO-ministerkonferencen i 1999, som skulle være lanceringen af ​​en ny tusindårsrige runde af handelsforhandlinger, skete den 30. november, 1999 (tilnavnet "N30" svarende til, J18 og lignende mobiliseringer), når Verdenshandelsorganisationen (WTO) indkaldt på Washington State Convention og Trade center i Seattle, Washington. Forhandlingerne blev hurtigt overskygget af massive og kontroversielle gade protester uden for hoteller og Washington State Convention og Trade Center, i hvad der blev den anden fase af antiglobalization bevægelse i USA. Omfanget af demonstrationerne-selv de laveste skøn sætter publikum til over 40.000-væksthæmmede tidligere demonstration i USA mod en verden møde i en af ​​de organisationer generelt forbundet med den økonomiske globalisering (såsom WTO, Den Internationale Valutafond, eller Verdensbanken). begivenhederne er undertiden benævnt Battle of Seattle eller Slaget i Seattle.

Planlægning for demonstrationerne begyndte måneder i forvejen og omfattede lokale, nationale og internationale organisationer. Blandt de mest bemærkelsesværdige deltagere var nationale og internationale ikke-statslige organisationer (ngo'er) såsom Global Exchange (især dem beskæftiger sig med arbejdsmarkedsspørgsmål, miljø og forbrugerbeskyttelse), fagforeninger (herunder AFL-CIO), grupper af studerende, religion-baserede grupper (Jubilee 2000), og anarkister (nogle af dem dannede en sort blok).

Koalitionen var løs, med nogle modstander grupper med fokus på modstand mod WTO politikker (især dem, der vedrører fri handel), med andre motiveret af prolabor, antikapitalistisk, eller miljømæssige dagsordener. Mange af de ngo'er repræsenteret på demonstrationerne kom med legitimationsoplysninger til at deltage i de officielle møder, mens også planer forskellige uddannelses- og pressen begivenheder. AFL-CIO, med samarbejde fra sine medlemsvirksomheder fagforeninger, organiseret en stor tilladt rally og march fra Seattle Center til downtown. De "skildpadder": demonstranter i havskildpadde kostumer

Men andre var mere interesseret i at tage direkte aktion, herunder både civil ulydighed og hærværk og ejendom ødelæggelse at forstyrre mødet. Flere grupper blev løst organiseret sammen under Direct Action Network (DAN), med en plan om at forstyrre møderne ved at blokere gader og kryds downtown at forhindre delegerede fra at nå kongrescentret, hvor mødet skulle afholdes. Den sorte blok var ikke tilknyttet DAN, men reagerede på det oprindelige krav om autonome modstand handlinger den 30. november udstedt af Folkets Global Action.

Af de forskellige koalitioner, der afstemt i protest var de "kuske og skildpadder" - en blå-grøn alliance bestående af Teamsters (fagforeninger) og miljøfolk.

Efterspil

For mange i nordamerikanske anarkistiske og radikale kredse, blev Seattle WTO optøjer, protester og demonstrationer ses som en succes. Forud for "Battle of Seattle", blev næsten ingen omtale af "antiglobalization" i amerikanske medier , mens protesterne blev set som at have tvunget medierne at rapportere om 'hvorfor' nogen ville modsætte sig WTO.

Lignende taktik på den del af både demonstranter og politi blev gentaget ved efterfølgende møder i WTO, IMF / Verdensbanken, frihandelsområde af Amerika, og andre internationale organisationer, samt de demokratiske og republikanske nationale konventioner i USA.

Tidligere massedemonstrationer havde fundet sted i Australien i december 1997, hvor nydannede græsrodsorganisationer blokeret Melbourne, Perth, Sydney, og Darwin bycentre. De Seattle protester var langt de største tiltag for at have fundet sted i Forenede Stater.

Kontrovers over byen reaktion på protesterne resulterede i fratrædelse politimesteren i Seattle, Norm Stamper, og velsagtens spillet en rolle i Schell tab til Greg Nickels i borgmesterposten primære valg 2001. massive størrelse protesten tilføjede $ 3 millioner til byens estimerede møde budget på $ 6 millioner, dels på grund af byens oprydning og politiets overarbejde regninger. Desuden har skaden på kommercielle virksomheder fra hærværk og tabt salg blevet anslået til 20 millioner $.

Den 16. januar 2004 byen Seattle afregnes med 157 personer anholdt uden for no-protest zone under WTO begivenheder, at indvilge i at betale dem en total på $ 250.000. Den 30. januar 2007 en føderal jury fandt, at byen havde overtrådt demonstranternes fjerde ændring forfatningsmæssige rettigheder ved at arrestere dem uden sandsynlig årsag eller beviser