Noam Chomsky - Amerikansk sprogforsker og libertær socialist

Kort om socialiosten Noam Chomsky

Født i Philadelphia den 7. december 1928 Noam Chomsky var en intellektuel vidunderbarn, der gik på at tjene en ph.d. i lingvistik ved University of Pennsylvania. Siden 1955 har han været professor ved MIT og har produceret banebrydende, kontroversielle teorier om menneskelig sproglig kapacitet. Chomsky er bredt offentliggjort, både om emner inden for sit felt og om spørgsmål af dissens og amerikansk udenrigspolitik.

Tidlige liv

Noam Chomsky var en strålende barn, og hans kuriositeter og intellekt blev optændt meget af hans tidlige erfaringer. Født i Philadelphia den 7. december 1928 Chomsky følte vægten af ​​Amerikas store depression. Han var rejst med en yngre bror, David, og selv om hans egen familie var middelklasse, vidne han uretfærdigheder omkring ham. En af hans tidligste erindringer bestod af at se sikkerhedsofficerer slå kvinder strejkende uden for en tekstil fabrik.

Hans mor, Elsie Chomsky havde været aktive i de radikale politik 1930'erne. Hans far, William, en russisk jødisk immigrant ligesom sin mor, var en respekteret professor i hebraisk på Gratz College, en institution for lærerens undervisning. I en alder af 10, mens deltage en progressiv skole, der understregede elev selvrealisering, Chomsky havde skrevet en studerende avis redaktionelle stigende fascisme i Europa efter den spanske borgerkrig. Forbavsende, blev hans historie væsentligt forsket nok til at danne grundlag for en senere essay han ville præsentere ved New York University.

I en alder af 13, blev han rejser fra Philadelphia til New York, bruger meget af sin tid på at lytte til forskellige perspektiver hashed af voksne over cigaretter og magasiner på sin onkels aviskiosk på bagsiden af ​​en 72nd Street subway exit. Chomsky stærkt beundrede hans onkel, en mand med lidt formel uddannelse, men en person, der var vildt smart om verden omkring ham. Chomsky nuværende politiske synspunkter udspringer af denne type levede-erfaring standpunkt, at hævde, at alle mennesker kan forstå politik og økonomi og træffe deres egne beslutninger, og denne myndighed bør testes før de kan anses legitime og værdig af magt.

Arbejde og ægteskab

Ligesom Verdenskrig var på vej til en tæt, Chomsky begyndte sine studier ved University of Pennsylvania. Han fandt lidt brug for hans klasser, indtil han mødte Zellig S. Harris, en amerikansk forsker kapret for at opdage strukturelle lingvistik (bryde sproget ned i adskilte dele eller niveauer). Chomsky blev flyttet over, hvad han følte sprog kan afsløre om samfundet. Harris blev flyttet af Chomsky store potentiale og gjorde meget for at fremme den unge mands universitetsstudier, med Chomsky modtaget sin BA og M.A i utraditionel former for undersøgelse.

Harris introducerede Chomsky til Nathan Fint, en Harvard matematiker, og to filosoffer, Nelson Goodman og Nathan laks. Selv om en flittig elev af Goodman, Chomsky drastisk uenig med hans tilgang. Goodman troede det menneskelige sind var en blank tavle, mens Chomsky mente de grundlæggende begreber i sproget var medfødte i ethvert menneskes sind, og da kun påvirket af ens syntaktisk miljø. Hans 1951 speciale blev titlen The Morphophonemics of Modern hebraisk.

I 1949 Chomsky giftede Carol Schatz, en kvinde, han havde kendt siden de var begge børn. Forholdet varede i 59 år, indtil hun døde af kræft i 2008. De havde tre børn sammen, og Schatz arbejdet som pædagogisk specialist inden for sprogtilegnelse hos børn. For en kort tid, mellem Chomsky er mestre og ph.d.-studier, levede parret på en kibbutz i Israel. Da de vendte tilbage, Chomsky fortsatte ved University of Pennsylvania og henrettet nogle af hans forskning og skrivning på Harvard University. Hans afhandling sidst udforskede flere sproglige ideer, han snart ville lægge ud i et af sine mest kendte bøger om lingvistik, Syntactic Structures (1957).

Professionelle karriere

Den professorniveau ansatte på Massachusetts Institute of Technology (MIT) inviterede ham til at slutte sig til deres rækker i 1955. Han har nu arbejdet på Institut for Lingvistik & Filosofi på MIT i over et halvt århundrede. For hans akademiske sysler, har han modtaget et væld af honorære grader fra universiteter fjerntliggende som universitetet i Calcutta til University of Chicago.

Chomsky ideer er aldrig blevet forvist til sproget alene. Hans priser for fred og offentlige intellekt er lige så imponerende. I 1967, The New York Review of Books offentliggjorde sit essay, "The Responsibility af intellektuelle." I lyset af Vietnam-krigen, som Chomsky stærk modstander, rettet han, hvad han så som en skammelig resigneret intellektuelle samfund, et samfund, som han var en flov medlem, med håb om at antænde hans ligemænd i dybere tanke og handling. Vævning mellem akademiske verden og populærkultur har Chomsky fået ry for både hans sproglige opdagelser og hans radikale ideer, hvoraf nogle er blevet set som kontroversiel og meget åben for debat.

Som professor, introducerede han transformerende grammatik til feltet. Hans teori hævder, at sprog er medfødt, og at forskellene vi ser, er kun på grund af parametre, der er udviklet over tid i vores hjerner, bidrager til at forklare, hvorfor børn er i stand til at lære forskellige sprog lettere end voksne. En af hans mest berømte bidrag til sprogvidenskab er, hvad hans samtidige har kaldt Chomsky hierarki, en division af grammatik i grupper, bevæger sig op eller ned i deres udtryksfulde evner. Disse ideer har haft enorme konsekvenser for moderne psykologi, både hæve og besvare spørgsmål om den menneskelige natur, og hvordan vi behandler oplysninger.