Den 2. intifada - Palæstinensiske Al-Aqsa opstand

Forklaring til Den 2. intifada - Palæstinensiske Al-Aqsa opstand

At tro palæstinensiske talsmænd, den femårige "al-Aqsa intifada", var forårsaget af vanhelligelse af en muslimsk helligt sted-Haram al-Sharif (Tempelbjerget) -af Likud lederen Ariel Sharon og "tusindvis af israelske soldater" der ledsagede ham. Volden blev udført gennem uprovokerede angreb fra israelske styrker, som invaderede palæstinensisk-kontrollerede områder, og "massakreret" forsvarsløse civile palæstinensere, der blot kastede sten i selvforsvar. Den eneste måde at stoppe volden, så var for Israel at våbenhvile og fjern sine tropper tilbage fra de palæstinensiske områder.

Sandheden er dramatisk anderledes.

Imad Faluji, Den Palæstinensiske Myndighed kommunikationsminister, indrømmede måneder efter Sharons besøg, at volden var blevet planlagt i juli, langt forud for Sharons "provokation." "Det [volden] havde været planlagt siden formand Arafats tilbagevenden fra Camp David, hvor han vendte tabellerne på den tidligere amerikanske præsident og afviste de amerikanske forhold. "1 Ligeledes i 2010, Mahmoud Zahar fra Hamas sagde, at Arafat instrueret sin organisation til at lancere terrorangreb mod Israel efter den fejlslagne fredsforhandlinger. 2

For nylig, Yasser Arafats enke, Suha, indrømmede, at Arafat havde planlagt opstanden. "Umiddelbart efter svigt af Camp David [forhandlingerne], mødte jeg ham i Paris på hans tilbagevenden .... Camp David var mislykkedes, og han sagde til mig:" Du skal blive i Paris. «Jeg spurgte ham hvorfor, og sagde han, "Fordi jeg vil starte en intifada." "2a Senere Abdel Bari Atwan, redaktør-in-chief af Rai al-Youm og tidligere redaktør af den pan-arabiske avis Al Quds Al Arabi, sagde i et interview, at "han [Arafat] besluttet at antænde den anden intifada

Volden startede før Sharons September 28, 2000, besøg på Tempelbjerget. Dagen før, for eksempel blev en israelsk soldat dræbt i Netzarim Junction. Den næste dag, på Vestbredden byen Kalkilya, en palæstinensisk politibetjent arbejder med israelske politi om en fælles patrulje åbnede ild og dræbte sin israelske modpart.

Officielle Palæstinensiske Myndigheds medier formanede palæstinenserne til vold. Den 29. september, Voice of Palestine, PA officielle radiostation sendte opkald "til alle palæstinensere til at komme og forsvare al-Aqsa moskeen." The PA lukkede sine skoler og bused palæstinensiske studerende til Tempelbjerget for at deltage i organiserede optøjer.

Lige før Rosh Hashanah (30 September), det jødiske nytår, når hundredvis af israelere blev tilbede ved Grædemuren, tusindvis af arabere begyndte at kaste sten og klipper mod israelske politi og jødiske tilbedere. Optøjer derefter spredt til byer og landsbyer i hele Israel, Vestbredden og Gaza-striben.

Intern Minister Security Shlomo Ben-Ami tilladt Sharon for at gå til Tempelbjerget-jødedommens helligste sted kun efter kræver palæstinensiske sikkerhedschef Jabril Rajoub modtaget sin forsikring om, at hvis Sharon ikke indtaste moskeer, ville ingen problemer opstå. Behovet for at beskytte Sharon opstod, da Rajoub sagde senere, at det palæstinensiske politi ville gøre noget for at forhindre vold under besøget. 4

Sharon forsøgte ikke at indtaste moskeer og hans 34 minutter besøg på Tempelbjerget blev gennemført under normale timer, når området er åbent for turister. Palæstinensiske unge-tiden nummerering omkring 1.500 råbte slogans i et forsøg på at opflamme situationen. Nogle 1.500 israelske politi var til stede på scenen for at forebygge vold.

Der var begrænsede forstyrrelser under Sharons besøg, for det meste involverer stenkastning. Under resten af ​​dagen, udbrud af stenkastning fortsatte på Tempelbjerget og i nærheden, hvilket efterlader 28 israelske politifolk såret. Der er ingen regnskaber palæstinensiske skader på den pågældende dag. Betydelig og orkestreret vold blev indledt af palæstinenserne den næste dag efter fredagsbønnen.