Socialistisk historie i USA

Forklaring til Socialistisk historie i USA

Socialisme i USA begyndte med utopiske samfund i det tidlige 19. århundrede såsom Shakers, aktivisten visionær Josiah Warren og forsætlig samfund inspireret på Charles Fourier. Labor aktivister-regel britiske, tyske, eller jødiske immigranter-i 1876 grundlagde den socialistiske Arbejderparti. Den Socialist Party of America blev etableret i 1901. På det tidspunkt anarkisme også etableret sig rundt om i landet, mens socialister af forskellige tendenser var involveret i tidlige amerikanske arbejderorganisationer og kampe som nåede et højdepunkt i Haymarket affæren i Chicago, som startede arbejdernes internationale Dag som den vigtigste arbejdere ferie rundt om i verden (undtagen i USA, der fejrer Labor Day på den første mandag i september) og gør 8-timers dag en verdensomspændende mål ved arbejdernes organisationer og socialistiske partier i hele verden.

Under Socialist Party of America præsidentkandidat Eugene V. Debs, socialistisk opposition til Første Verdenskrig førte til regeringens undertrykkelse kollektivt kendt som den første røde Scare. Det Socialistiske Parti faldt i 1920'erne, men det ofte kørte Norman Thomas til præsident. I 1930'erne tog det kommunistiske parti USA betydning i arbejdskraft og racemæssige kampe, mens det lidt en splittelse, der konvergeret i trotskistiske Socialistisk Arbejderparti. I 1950'erne socialismen var påvirket af McCarthyismen og i 1960'erne blev genoplivet af den generelle radikalisering anlagt af New Left og andre sociale kampe og oprør. I 1960'erne Michael Harrington og andre socialister blev kaldet til at bistå Kennedy Administration og derefter Johnson administrationens krig om fattigdom og Great Society, mens socialister også spillet en vigtig rolle i bevægelse 1960'erne borgerlige rettigheder. Socialisme i USA er blevet sammensat af mange tendenser ofte i vigtige uoverensstemmelser med hinanden, og det har medtaget utopiske socialister, socialdemokrater, demokratiske socialister, kommunister, trotskister og anarkister.

Den socialistiske bevægelse i USA har historisk været relativt svage. I modsætning til socialistiske partier i Europa og Canada, en stor social-demokratiske parti aldrig materialiseret i USA stater og den socialistiske bevægelse forbliver marginal, "næsten enestående i sin afmagt blandt de vestlige demokratier." I USA socialisme "bringer betydelig stigmatisering, i stor del til dens association med autoritære kommunistiske regimer". en juni 2015 Gallup meningsmåling viste, at 47% af de adspurgte ville stemme for en socialistisk præsident, mens 50% ikke ville. Villighed til at stemme for en socialistisk præsident var 59% blandt demokrater, 49% blandt uafhængige og 26% blandt Republikanerne. En oktober 2015 meningsmåling viste, at 49% af demokraterne havde en positiv holdning til socialismen i forhold til 37% for kapitalismen. Ifølge en 2013 artikel i The Guardian, "i modsætning til populær tro, amerikanerne ikke har en medfødt allergi over for socialismen. Milwaukee har haft flere socialistiske borgmestre (Frank Zeidler, Emil Seidel, og Daniel Hoan), og der er i øjeblikket en uafhængig socialist i det amerikanske senat, Bernie Sanders af Vermont. i 1920, Socialistiske parti præsidentkandidat Eugene V. Debs vandt næsten 1m [million] stemmer ". Denne påstand bestrides af andre. Så tidligt som i 1906, tyske sociolog Werner Sombart hævdede der var en fuldstændig mangel på social-demokratiske idealer i arbejderklassen politik, og at amerikanske arbejdere generelt støttet kapitalisme.