Robert Capa

Forklaring til Robert Capa

Robert Capa (født Endre Friedmann, Oktober 22, 1913 - 25. maj 1954) var en ungarsk krig fotograf, foto journalist og også følgesvend og professionel partner for fotograf Gerda Taro. Han dækkede fem krige: den spanske borgerkrig, den anden kinesisk-japanske krig, Anden Verdenskrig i Europa, 1948 arabisk-israelske krig, og den første Indokina krig. Han dokumenterede forløbet af Anden Verdenskrig i London, Nordafrika, Italien, slaget om Normandiet på Omaha Beach og befrielsen af ​​Paris.

I 1947 Capa medstifter Magnum Photos i Paris med David "Chim" Seymour, Henri Cartier-Bresson, George Rodger og William Vandivert. Organisationen var den første kooperative agentur for hele verden freelance fotografer.

Karriere

Han blev født Endre Friedmann til den jødiske familie Júlia (født Berkovits) og Dezső Friedmann i Budapest, Østrig-Ungarn 22. oktober 1913. Hans mor, Julianna Henrietta Berkovits var en indfødt af Nagy Kapos (nu Velke Kapusany, Slovakiet) og Dezső Friedmann kom fra transsylvanske landsby Csucsa (nu Ciucea, Rumænien). Beslutte, at der var lidt fremtiden under regimet i Ungarn efter første verdenskrig, han forlod hjemmet på 18.

Capa oprindeligt ønskede at være en forfatter; dog fandt han arbejde i fotografering i Berlin og kom til at elske kunsten. I 1933 flyttede han fra Tyskland til Frankrig grund af stigningen af ​​nazisme og forfølgelse af jødiske journalister og fotografer, men havde svært ved at finde arbejde som freelance journalist. Han måtte skjule sin jødiske navn (Friedmann), og tog navnet "Robert Capa" omkring dette tidspunkt. Capa ( "haj") var hans kælenavn i skolen, og han følte, at det ville være genkendelige og amerikansk-klingende, da det var ligner filminstruktør Frank Capra. Han fandt det lettere at sælge sine billeder under den nyligt vedtagne "amerikanske" -sounding navn. Over en periode, antog han efterhånden persona af Robert Capa (med hjælp fra sin kæreste Gerda Taro, der fungerede som mellemmand med dem, der har købt de billeder taget af den "store amerikanske fotograf Robert Capa"). Capa første offentliggjorte fotografi var Leon Trotskij gør en tale i København "Betydningen af ​​den russiske revolution" i 1932.

Spanske borgerkrig og kinesisk modstand mod Japan

Fra 1936 til 1939, Capa arbejdet i Spanien, fotografere den spanske borgerkrig, sammen med Gerda Taro, hans kammerat og professionel fotografering partner, og David Seymour. I 1938 rejste han til den kinesiske by Hankow, nu kaldet Wuhan , at dokumentere modstanden mod den japanske invasion.

I 1936 blev Capa kendt over hele kloden for "Falling Soldier" foto længe menes at have været taget Cerro Muriano på Cordoba Front. Det blev anset for at være af et arbejderparti for marxistisk Unification (POUM) militsmand , der lige var blevet skudt og var ved at falde til hans død, og blev længe betragtet som en ikonisk billede af krigen. Ægtheden af ​​fotografiet er i dag i tvivl, med lærde spørgsmålstegn sin placering, identiteten af ​​dens emne, og opdagelsen af ​​iscenesatte fotografier taget på samme tid og sted.

Anden Verdenskrig

I begyndelsen af ​​Anden Verdenskrig, Capa var i New York, efter at have flyttet dertil fra Paris for at søge arbejde, og for at undslippe nazisternes forfølgelse. Under krigen blev Capa sendt til forskellige dele af det europæiske teater om fotografering opgaver. Han først fotograferet til Collier Weekly, før du skifter til Livet efter han blev fyret af Collier s. Han var den eneste "fjende fremmede" fotograf for de allierede.

Fotoet af Sperlinga, et ikon i verden af ​​den amerikanske allierede landgang i Europa

I juli og august 1943 Capa på Sicilien med amerikanske tropper, nær Sperlinga, Nicosia og Troina. Den Francais var fremme mod Troina, en strategisk placeret by, som kontrollerede vejen til Messina (Sicilien vigtigste havn til det italienske fastland). Byen blev stærkt forsvaret af tyskerne nazisterne, i et forsøg på at evakuere alle tyske tropper. Robert Capa billeder viser den sicilianske befolknings lidelser under tysk bombning og deres lykke, når amerikanske soldater ankommer. En bemærkelsesværdig fotografi fra denne periode viser en siciliansk bonde angiver i hvilken retning tyske tropper var gået, meget tæt på Castle of Sperlinga, i bydelen Contrada Capostrà af den middelalderlige Sperlinga landsby. Billedet af Sperlinga, et par uger senere, blev meget populær, ikke kun i USA, men rundt hele verden, som et symbol på de allierede amerikanske hær landinger i Sicilien og befrielsen af ​​Italien fra nazisterne.

Den 7. oktober 1943 Robert Capa i Napoli med Life reporter Will Lang Jr., og der han fotograferet Napoli posthuset bombningen.

Omaha beach

Sandsynligvis hans mest berømte billeder, The Magnificent Eleven, er en gruppe af billeder af D-Day. At deltage i de allieredes invasion, Capa var med den første bølge af amerikanske tropper på Omaha Beach. Mændene stormede Omaha Beach står nogle af de tungeste modstand fra tyske tropper inde bunkerne i Atlantvolden. Mens under konstant brand, Capa tog 106 billeder, alle men elleve blev ødelagt i et fotolaboratorium ulykke tilbage i London.

"Billedet af den sidste mand til at dø"

Den 18. april 1945 Capa erobrede billeder af en kamp for at sikre sig en bro i Leipzig, Tyskland. Disse billeder omfattede et billede af Raymond J. Bowman død ved snigskytte ild. Dette billede blev berømt i en spredning i Life Magazine med overskriften "Billedet af den sidste mand til at dø."

Rusland og Israel

I 1947 rejste Capa til Sovjetunionen med sin ven, den amerikanske forfatter John Steinbeck. Han tog billeder i Moskva, Kiev, Tbilisi, Batumi og blandt ruinerne af Stalingrad. Steinbecks hensyn til deres rejse, var en russisk Journal, (1948) illustreret med Capa fotos.

I 1947 Capa grundlagde de kooperative venture Magnum Photos i Paris med Henri Cartier-Bresson, William Vandivert, David Seymour, og George Rodger. Det var en kooperativ til at forvalte arbejdet for og af freelance fotografer, og udviklet et ry for kvaliteten af ​​sine foto-journalister. I 1952 blev han præsident.

Capa turnerede Israel efter sin grundlæggelse. Mens der, tog han de mange fotografier, der ledsagede Irwin Shaw bog, rapport om Israel.