Hans Christian Andersen

Kort biografi om Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen var en dansk forfatter bedst kendt for at skrive børns historier herunder "Den lille Havfrue" og "Den grimme Ælling".

Hans Christian Andersen blev født i Odense, Danmark, den 2. april 1805. Andersen opnåede verdensomspændende berømmelse for at skrive innovative og indflydelsesrige eventyr. Mange af hans historier, herunder "Den grimme Ælling" og "Prinsessen på ærten", forbliver klassikere af genren. Han døde i København den August 4, 1875.

Hans Christian Andersen blev født den 2. april 1805 i Odense, Danmark. Hans Andersen Sr. døde i 1816 og efterlod sin søn og en hustru, Anne Marie. Mens familien Andersen ikke var velhavende, blev unge Hans Christian uddannet i kostskoler for de privilegerede. Omstændighederne i Andersens uddannelse har næret spekulationer om, at han var et uægte medlem af det danske kongehus. Disse rygter er aldrig blevet dokumenteret.

I 1819, Andersen rejste til København for at arbejde som skuespiller. Han vendte tilbage til skolen efter kort tid, støttes af en protektor ved navn Jonas Collin. Han begyndte at skrive i denne periode, på Collins opfordring, men blev afskrækket fra at fortsætte med sine lærere.

Andersens arbejde først vundet anerkendelse i 1829, med udgivelsen af ​​en novelle med titlen "En rejse til fods fra Holmens Canal til East Point i Amager." Han fulgte dette med offentliggørelsen af ​​en leg, en bog af poesi og en rejsebeskrivelse. Den lovende unge forfatter vundet en bevilling fra kongen, at lade ham rejse på tværs af Europa og videreudvikle hans krop arbejde. En roman baseret på hans tid i Italien, Improvisatoren, udkom i 1835. Samme år, Andersen begyndte at producere eventyr.

På trods af hans succes som forfatter op til dette punkt, har Andersen i første omgang ikke at tiltrække opmærksomhed til hans forfatterskab for børn. Hans næste romaner, O.T. og Kun en Spillemand, forblev kritiske favoritter. I løbet af de følgende årtier, fortsatte han med at skrive for både børn og voksne, penning flere selvbiografier, rejser fortællinger og digte extolling dyder de skandinaviske folk. I mellemtiden, kritikere og forbrugere overset mængder, herunder de nu klassiske historier "Den lille Havfrue" og "Kejserens Nye Klæder". I 1845, engelske oversættelser af Andersens folkeeventyr og historier begyndte at få opmærksomhed af udenlandske publikum. Andersen smedet et venskab med anerkendte britiske forfatter Charles Dickens, som han besøgte i England i 1847 og igen et årti senere. Hans historier blev engelsksprogede klassikere og havde en stærk indflydelse på de efterfølgende britiske børns forfattere, herunder AA Milne og Beatrix Potter. Over tid, skandinaviske publikum opdagede Andersens historier, som gjorde publikum i USA, Asien og på tværs af kloden. I 2006 en forlystelsespark baseret på hans arbejde åbnede i Shanghai. Hans historier er blevet tilpasset til scenen og skærmen, herunder en populær animeret version af "Den lille Havfrue".

Død

Andersen kom ud for en en alvorlig skade i 1872 efter et fald fra seng i sit Københavnske hjem. Hans sidste udgivelse, en samling af historier, blev udgivet samme år.

Omkring dette tidspunkt begyndte han at vise tegn på den leverkræft, der ville tage hans liv. Den danske regering begyndte at mindes Andersens liv og arbejde, før hans død. Planer kom i gang at opføre en statue af forfatteren, som regeringen betalt en "national skat" stipendium. Andersen døde den 4. august 1875 i København.

Privatliv

Selv om han forelskede sig mange gange, blev Andersen aldrig gift. Han rettede sine ensidige følelser mod både mænd og kvinder, herunder den berømte sangerinde Jenny Lind og dansk danser Harald Scharff. Andersens personlige liv har givet næring til akademiske analyser af mulige homoseksuelle temaer i hans arbejde.