Jul - andre sider af julen

Forklaring til Jul - andre sider af julen

Jeg vil lige starte med at gennemgå oprindelser af forskellige (og, måske, lidt anderledes juletraditioner)

Oprindelsen af juletræet

Ligesom tidlige kristne rekrutteret romerske hedninge ved at knytte jul med Saturnalierne, så også tilbedere af Asheira kult og dets udløbere blev rekrutteret af Kirken sanktionere "Juletræer". Hedningene havde længe tilbedt træer i skoven, eller bragte dem ind i deres hjem og indrettede dem, og dette overholdelse blev vedtaget og malet med en kristen finer af Kirken.

Oprindelsen af mistelten

Nordisk mytologi fortæller, hvordan guden Balder blev dræbt ved hjælp af en mistelten pil ved hans rival gud Hoder, mens de kæmper for den kvindelige Nanna. Druid ritualer bruger mistelten til at forgifte deres menneskelige offer. Den kristne skik "kysse under misteltenen" er en senere syntese af den seksuelle licens Saturnalia med Druidic offer kult.

Oprindelsen af julegaver

I før-kristen Rom, kejserne tvunget deres mest foragtede borgere til at bringe ofre og gaver under Saturnalia (i december) og Kalends (i januar). Senere dette ritual udvidet med gaver i den brede befolkning. Den katolske kirke gav denne skik en kristen smag ved at re-rode det i den formodede gaver Saint Nicholas (se nedenfor).

Oprindelsen af julemanden

Nicholas blev født i Parara, Tyrkiet i 270 efter Kristus og blev senere biskop i Myra. Han døde i 345 CE den 6. December. Han blev kun opkaldt en helgen i det 19. århundrede.

Nicholas var blandt de øverste biskopper, der indkaldt Rådet Nikæa i 325 efter Kristus og skabte Det Nye Testamente. Den tekst, de producerede portrætteret jøder som "børn af djævelen", der dømte Jesus til døden.

I 1087, en gruppe af sejlere, der forgudede Nicholas flyttede hans knogler fra Tyrkiet til et fristed i Bari, Italien. Der Nicholas fortrængt en kvindelig velsignelse-givende guddom kaldet Bedstemor eller Pasqua Epiphania, der bruges til at fylde børnenes strømper med sine gaver. Den Bedstemor blev væltet fra hendes helligdom i Bari, som blev centrum for Nicholas kult. Medlemmer af denne gruppe gav hinanden gaver i løbet af en festspil de foretages årligt på årsdagen for Nicholas død, December 6.

Nicholas kult bredte nord indtil det blev vedtaget af tyske og keltiske hedninge. Disse grupper tilbad en pantheon ledet af Woden -deres chef gud og far til Thor, Balder, og Tiw. Woden havde et langt, hvidt skæg og red en hest gennem himlen en aften hver efterår. Da Nicholas fusionerede med Woden, skur han sin Middelhavet udseende, voksede en skæg, monteret en flyvende hest, omlagt sin flugt for december, og iførte tunge vintertøj.

I et bud på hedenske tilhængere i Nordeuropa, den katolske kirke vedtog Nicholas kult og lærte, at han gjorde (og de bør) uddele gaver den 25. december i stedet for 6 december.

I 1809, romanforfatteren Washington Irving (mest berømte hans The Legend of Sleepy Hollow og Rip Van Winkle) skrev en satire af hollandsk kultur med titlen Knickerbocker History. Den satire henviser flere gange til den hvide skægget, flyvende-ridning Saint Nicholas ved hjælp af hans hollandske navn, Santa Claus.

Dr. Clement Moore, professor ved Union Seminary, læse Knickerbocker historie, og i 1822 udgav han et digt baseret på karakteren Santa Claus: "Twas natten før jul, når alle gennem huset, var ikke et væsen omrøring, ikke engang en mus. De strømper blev hængt af skorstenen med omhu, i håb om at Saint Nicholas snart ville være der ... "Moore fornys ved at skildre en Santa med otte rensdyr, der nedstammer gennem skorstene.

Den bayerske illustrator Thomas Nast næsten afsluttet den moderne billede af Santa Claus. Fra 1862 gennem 1886 er baseret på Moores digt, Nast trak mere end 2.200 tegneserie billeder af Santa til Harpers Weekly. Før Nast havde Saint Nicholas blevet afbilledet som alt fra en hæk ser biskop til en gnome-lignende figur i en kjole. Nast gav også Santa et hjem på Nordpolen, hans værksted fyldt med alfer, og hans liste over de gode og dårlige børn af verden. Alle Santa manglede var hans røde dragt.

I 1931, Coca Cola Corporation indgået den svenske reklametegner Haddon Sundblom til at oprette en koks-drikke Santa. Sundblom modelleret sin Santa på hans ven Lou Prentice, valgt til hans munter, buttet ansigt. Selskabsskat insisterede på, at Julemandens pels-trimmet kulør være lyse, Coca Cola rød. Og Santa blev født - en blanding af kristen korsfarer, hedenske gud, og kommercielle idol.