Kvindernes internationale kampdag

Forklaring til Kvindernes internationale kampdag

De tidligste kvindedag overholdelse blev afholdt den 28. februar 1909 i New York; Det var arrangeret af Socialist Party of America til minde om 1908 strejke for Den Internationale Kvinde tøj-producerende fagforening. Der var ingen specifikke strejke sker den 8. marts, på trods af senere krav.

I august 1910 blev en internationale kvindedag konference organiseret til at gå forud for generalforsamlingen den socialistiske Second International i København, Danmark. Inspireret delvist af de amerikanske socialister, tyske socialistiske Luise Zietz forslag om oprettelse af en årlig "International kvinde-dag" og blev udstationeret af fyr socialist og senere kommunistiske leder Clara Zetkin, selvom ingen dato er angivet på denne konference. De delegerede (100 kvinder fra 17 lande) er aftalt med ideen som en strategi til fremme af lige rettigheder, herunder stemmeret, for kvinder. Det følgende år, den 19. marts 1911 IWD blev markeret for første gang , af over en million mennesker i Østrig, Danmark, Tyskland og Schweiz. I det østrig-ungarske kejserrige alene var der 300 demonstrationer. I Wien, kvinder paraderede på Ringstrasse og bar bannere ære martyrerne i Pariserkommunen. Kvinder krævede, at kvinder skal have ret til at stemme og til at holde et offentligt embede. De protesterede også mod diskrimination beskæftigelsen køn. Amerikanerne fortsatte med at fejre nationale kvindedag den sidste søndag i februar.

I 1913 russiske kvinder observeret deres første internationale kvindedag den sidste lørdag i februar (ved julianske kalender derefter bruges i Rusland).

Selv om der var nogle kvinder-ledede strejker, marcher og andre protester i årene frem til 1914, ingen af ​​dem skete på marts 8. I 1914 blev den internationale kvindedag blev afholdt den 8. marts, muligvis fordi denne dag var en søndag, og nu er det altid afholdes den 8. marts i alle lande. 1914 overholdelse af Day i Tyskland var dedikeret til kvinders ret til at stemme, som tyske kvinder ikke vandt indtil 1918.

I London var der en march fra Bow til Trafalgar Square til støtte for kvinders valgret den 8. marts 1914. Sylvia Pankhurst blev arresteret foran Charing Cross station på hendes måde at tale på Trafalgar Square.

I 1917 demonstrationer mærkning Kvindernes Internationale Kampdag i Sankt Petersborg på den sidste torsdag i februar (som faldt den 8. marts på den gregorianske kalender) indledte Februarrevolutionen. Kvinder i Sankt Petersborg gik i strejke den pågældende dag til "Brød og fred". krævende afslutningen af ​​Første Verdenskrig, en ende på russiske fødevaremangel, og enden zarismens Leon Trotskij skrev, "23 februar (8 Marts) var International Kvinde Dag og møder og handlinger blev forudset. Men vi havde ikke forestille sig, at denne "kvindedag" ville indvie revolutionen. Revolutionære handlinger blev forudset, men uden dato. Men i morgen, på trods af de ordrer til det modsatte, tekstilarbejdere forlod deres arbejde i flere fabrikker og sendes delegerede til bede om støtte strejken som førte til massestrejke og alle gik ud i gaderne.

Efter Oktoberrevolutionen, den bolsjevikiske Alexandra Kollontaj og Vladimir Lenin gjorde det en officiel helligdag i Sovjetunionen, og det blev etableret, men var en arbejdsdag indtil 1965. den 8. maj 1965 af dekretet af USSR præsidiet for Højesteret sovjetiske Kvindernes Internationale Kampdag blev erklæret en ikke-arbejdsdag i USSR "til minde om de udestående berettigelsen af ​​sovjetiske kvinder i kommunistisk byggeri, i forsvaret af deres Fædrelandet under den Store Fædrelandskrig, i deres heltemod og uselviskhed ved fronten og i bagud, og også markerer store bidrag af kvinder til at styrke venskabet mellem folkene, og kampen for fred. Men stadig skal kvindernes dag fejres som andre helligdage."

Fra sin officielle vedtagelse i Rusland efter den sovjetiske revolution i 1917 ferien var overvejende fejret i kommunistiske og socialistiske lande. Det blev fejret af kommunisterne i Kina fra 1922 og af spanske kommunister fra 1936. Efter grundlæggelsen af ​​Folkerepublikken Kina den 1. oktober 1949 staten råd proklameret den 23. december, at marts 8 ville blive foretaget en officiel ferie med kvinder i Kina givet en halv fridag.

I Vesten blev kvindernes internationale kampdag først observeret som en populær begivenhed efter 1977, hvor FN Generalforsamling opfordrede medlemsstaterne til at forkynde marts 8, som FN dag for kvinders rettigheder og fred i verden.